Bivanje je lepše z lepo urejeno okolico!

November 1, 2021

Gotovo tudi vaš sanjski dom obkroža lično urejena okolica, ki ima vsaj nekaj zelenja in cvetja. Ne glede na to, ali že živite v svojem sanjskem stanovanju ali še ne, imate verjetno možnost urediti okolico hiše in z nekaterimi prilagoditvami enostavno dvigniti kakovost bivanja za vse stanovalce. Velik potencial bodo na tem področju prepoznali predvsem tisti, ki imajo nekoliko večji vrt, na katerem bodo dobro uspevale okrasne rastline.

Če imamo okoli hiše nekaj prostora, se torej splača pobrskati po ponudbi, ki jo ima drevesnica z okrasnimi rastlinami. Ne moremo namreč pričakovati, da bomo dosegli lep učinek ne glede na to, katere rastline izberemo. Gotovo ne bomo zadovoljni z zaraščenim vrtom in z invazivnimi rastlinami, za ureditev okolja se je treba nekoliko bolj potruditi.

Drevesnica ponuja pravo rešitev

V veliko pomoč so lahko strokovnjaki, ki znajo svetovati pri urejanju zunanjih površin. Tu nam priskočijo na pomoč že mojstri, ki v drevesnici skrbijo za vzgojo, pripravo in prodajo okrasnih rastlin. 

Urejanje vrta s tovrstno dekoracijo bo na ta način veliko bolj enostavno, predvsem pa pričakujemo, da bomo na koncu uživali v prijetnem ambientu, ki ga sestavlja posrečena kombinacija okrasnih rastlin. Tak rezultat bomo dosegli tudi, če se sami ne nameravamo toliko ukvarjati z nego rastlin – odločamo se namreč med različnimi rastlinami, ki se dobro znajdejo v vsakem okolju.

Gotovo bo imela drevesnica pestro ponudbo atraktivnih rastlin. Pobrskamo po tistih možnostih, ki imajo najboljše lastnosti glede na naše interese, upoštevati moramo seveda tudi morebitne omejitve in posebne pogoje. Spet pa se o razpoložljivih možnostih glede na našo situacijo lahko pozanimamo pri mojstrih, ki pomagajo pri izbiri. Nato je drevesnica tudi pravi naslov za nakup rastlin, s katerimi želimo urediti svoj vrt. S celovito ponudbo lahko strokovnjaki zelo dobro odgovorijo na potrebe svojih strank, ponekod dobimo tudi preostalo ponudbo za ureditev vrta in za delo z rastlinami na terenu.

Živa meja je vedno posrečen dodatek

Če želimo lepo urediti svoje bivalno okolje, nas bo verjetno kar presenetil izredno širok nabor možnosti, ki jih ponuja drevesnica. Kar težko se bo odločiti za pravo rešitev, tudi če si pri pomembnih izbirah pomagamo s strokovnimi nasveti. Da bi si delo nekoliko olajšali, lahko premislimo o nekaterih pogostih in priljubljenih izbirah, ki imajo posebej posrečen učinek. To je gotovo živa meja, ki jo videvamo na mnogih zelenih površinah. Odlično se obnese v praktično vsakem okolju, tako pa ponuja priložnosti, ki jih lahko s pridom izkoristimo tudi na domačem vrtu. Pričakujemo, da se bodo prav tu izkazale atraktivne možnosti, ki so kot nalašč za preureditev vrta, ne da bi se morali močno obremenjevati z izbiro in nego okrasnih rastlin.

Prav za žive meje se specializirajo nekatere drevesnice, ki se ukvarjajo z vzgojo primernih rastlin za ta namen. Takšno ponudbo najdemo na spletu na prodaja-cipres.com, kjer se lahko pozanimamo tudi o tem, katere rastline so primerne za živo mejo. Čeprav si verjetno lahko enostavno predstavljamo, kakšna je živa meja, se za ta namen v resnici uporabljajo zelo raznovrstne rastline, živo mejo lahko oblikujemo iz različnih grmovnic, listavcev in iglavcev, pravzaprav imamo tu povsem svobodno izbiro, če znamo te možnosti dobro izkoristiti.

urejena okolica hiše

Rastline za živo mejo

Izbira je izredno široka, a običajno se osredotočimo na tiste rastline, ki so za živo mejo praviloma najbolj priljubljene. Tako se lahko že vnaprej prepričamo, da bomo dobili rastline, ki lepo rastejo v urejenih oblikah in nam pri tem ne povzročajo veliko dela.

Na voljo imamo kar nekaj priljubljenih rastlin. Značilen je recimo lovorikovec, ki je idealen za živo mejo. To je zimzelena listnata grmovnica, ki lepo raste in ne zahteva posebne oskrbe. Med iglavci je priljubljena izbira cipres, ki ponujajo spet več možnosti. Nenazadnje pa je lahko živa meja tisa, ki izstopa s posebej posrečenim učinkom. Je nekoliko nenavadna in lahko ravno zato pritegne posebno pozornost.

Kako se obnese kot živa meja tisa?

Tisa je iglasto drevo, ki verjetno ni najbolj značilna rastlina za živo mejo. Ne predstavljamo si, kako bi lahko zasadili živo mejo z drevesi, ki lahko zrastejo tudi do 15 metrov. Vseeno se kot živa meja tisa s pridom uporablja, saj obstaja posebna sorta z nižjo rastjo in košato krošnjo. Raste v lepi stožčasti obliki in omogoča postavitev posameznih stebrastih rastlin v ravni vrsti.

To je izredno posrečena možnost za urejanje zunanjih površin v različnih okoljih. Tudi na domačem vrtu je lahko tisa idealna izbira, še posebej ob moderno oblikovanih objektih, ki kar kličejo po tovrstni zeleni dekoraciji. Seveda pa ima kot živa meja tisa tudi nekatere funkcionalne naloge, predvsem to, da ponudi dodatno intimo na zasebnih površinah, pa tudi senco in hlad v vročih poletnih dneh. Tako ima rastlina velik potencial, ki ga lahko izkoristimo pri urejanju svojega bivalnega okolja.

Tisa zahteva nekaj posebne pozornosti

S svojim učinkom je kot živa meja tisa izredno posrečena izbira pri urejanju vrta, ima pa tudi nekatere posebnosti. Lahko je nekoliko zahtevnejša za vzdrževanje in oblikovanje od košatih grmovnic, sploh če smo zelo zahtevni. Medtem ko grm lahko preprosto oblikujemo v ravno vrsto, smo pri posameznih drevesih odvisni od tega, kako rastlina raste, ne moremo je enostavno prestaviti. Pri oblikovanju krošnje imamo nekaj več možnosti, a vseeno moramo biti posebej pozorni. Najlažje bo delo z živo mejo v primeru, da imamo prave rastline. Potrebujemo kvalitetne rastline, ki so pripravljene za uporabo v ta namen. Izkoristili bomo ponudbo uveljavljenih drevesnic, na https://prodaja-cipres.com/tisa.html imamo na izbiro ustrezne tise, ki bodo kot nalašč za živo mejo. Izbira kakovostnih rastlin lahko naredi veliko razliko, tako v izgledu in končnem učinku žive meje kot predvsem v delu, ki ga bomo imeli z negovanjem žive meje.

Dodaten zadržek je tudi to, da je tisa strupena, čeprav to ni vedno tako kritično. Vsekakor pa se splača premisliti o možnostih, ki jih imamo na voljo, saj lahko pogosto dobimo tudi druge podobne rastline. Alternativo predstavljajo druge iglaste okrasne rastline, kot so ciprese.

Ciprese imajo velik potencial 

Pri izbiri rastlin za živo mejo imamo različne prioritete, vedno pa želimo doseči kar najboljši končni učinek. Ciljamo na to, da bomo uspeli svoje bivalno okolje lepo urediti, da bo ambient res prijeten in lep na pogled, pogosto pa rastline uporabljamo tudi kot senčila. Zelo pomembno je, da živa meja lepo razmejuje površine in preprečuje dostop do zasebnega zemljišča, računamo tudi na to, da bomo na ta način zastrli radovedne poglede. Vse te naloge ciprese opravijo z odliko, zato se uvrščajo med priljubljene rastline za zasaditev žive meje. A to še ne pove veliko – na voljo imamo izredno širok spekter različnih rastlin, ki se uvrščajo v to skupino, vsaka ima svoje prednosti in slabosti.

Skrbno vzgojene okrasne ciprese

Pomembno je, da za dekoracijo domačih površin izberemo kvalitetne rastline. Ne gledamo le na to, kako izgledajo, pozorni smo še na mnoge druge faktorje, ki odločajo o končnem učinku in zadovoljstvu stanovalcev. Zato se odločamo za ciprese, ki so vzgojene v loncih in omogočajo enostavno presaditev na katerokoli lokacijo. Takšne ciprese imajo zelo zdravo rast in dobro razvit koreninski sistem, pričakujemo lahko, da se bodo tudi na našem vrtu počutile kot doma. Poleg tega nam drevesnica ponuja usklajene komplete cipres, če jih izbiramo za živo mejo. Kupujemo sadike v ustrezni višini, lahko pa primerjamo ponudbo tudi po drugih lastnostih. Tako bomo gotovo lahko prišli do idealnih rastlin za svoj vrt, tudi če imamo kakšne posebne zahteve.

Zanimivo je, da so tudi kvalitetne ciprese cenovno precej ugodne. Vzgoja v drevesnicah se namreč lahko opravlja masovno, tako dobimo lepe in usklajene rastline, hkrati pa stroški ostajajo precej nizki. Ravno zato so ciprese načeloma ugodnejše, razlika v stroških je lahko velika.

urejanje vrta

Ciprese in tisa

Na prvi pogled je tisa precej podobna cipresam, čeprav ne gre za rastline iz iste družine. Pri urejanju domačega vrta pa nas to niti ne zanima, želimo priti predvsem do najboljšega končnega učinka. Omenili smo že nekaj značilnosti cipres in tise, izpostaviti pa gre še eno posebnost tise, namreč to, da gre za strupeno rastlino. 

Kot dekorativno drevo tisa načeloma ni zelo nevarna, vseeno pa se splača premisliti o tem, kako čim bolj zmanjšati tveganja za kakšne incidente. Ne želimo, da se okoli tise igrajo majhni otroci, ki dajo kakšno vejo hitro v usta. Še bolj problematična pa je tisa za domače živali, tudi za kakšne večje živali, ki so zelo dovzetne za strupene snovi iz tega drevesa. Včasih je torej treba pri izbiri rastlin za živo mejo nameniti več premisleka tudi takšnim faktorjem, še vedno pa je tisa v mnogih primerih povsem spodobna izbira. Predvsem je cenjena zato, ker ima čudovit izgled in naredi čisto edinstven učinek pri ureditvi domačega vrta, a v mislih moramo imeti tudi posebnosti, ki terjajo nekaj dodatne previdnosti.

Tisa kot okrasno drevo

Še ena možnost je ta, da uporabimo tiso kot okrasno drevo. Tudi nekatere vrste cipres sicer lepo rastejo, a načeloma so tise bolj primerne za takšno nalogo. Povsem samostojno lahko okrasijo kak kotiček domačega vrta, ob tem pa bomo občudovali številne posebnosti, ki jih ima to drevo. Posegamo po tistih vrstah, ki so nekoliko večje in imajo lepo krošnjo za ta namen, včasih tudi to ponudbo najdemo v drevesnicah, ki prodajajo rastline za živo mejo.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja