Kurilna sezona je tu – poskrbite za pravilno delovanje svojega dimnika!

November 1, 2021

Preko hladnejšega leta se močno zanašamo na ogrevalne sisteme, ki nam ponujajo toplino in udobje v stanovanju. Zelo pomembno je, da imamo zanesljiv in dovolj zmogljiv ogrevalni sistem, ki lahko vzdržuje prijetno temperaturo v bivalnih prostorih, pogosto pa imamo še druge interese, izberemo recimo kamin, ki popestri dnevno sobo. V vsakem primeru pa moramo pri uporabi kurilnih naprav paziti na to, da uredimo učinkovito odvajanje dima in plinov, za kar skrbijo dimniki. Ti imajo kritično vlogo pri zagotavljanju dobrega delovanja kurilnih naprav, pa tudi pri zagotavljanju varnosti pri kurjenju.

Dimniki so bolj pomembni, kot si mislimo

Osredotočamo se predvsem na zmogljivost in druge lastnosti kurilnih naprav, ob tem pa so dimniki postavljeni v ozadje. A dobrega izkoristka pri kurjenju pač ne moremo pričakovati, če dimnik ne deluje tako, kot mora. Težave z dimnikom se kažejo v slabšem izgorevanju in slabšem izkoristku, v nižji zmogljivosti in drugih težavah, ki jih bomo prepoznali kot slabo delovanje kurilne naprave. Izbrati moramo torej pravo kombinacijo, ne le dobre kurilne naprave. Dimniki imajo izredno pomembno nalogo, saj omogočajo učinkovito odvajanje dima in plinov, ki ogenj dušijo. Poleg tega vzdržujejo ustrezen vlek, da ima ogenj na razpolago dovolj kisika za učinkovito izgorevanje. Vse to so nujne naloge, brez katerih ne moremo pričakovati dobrega delovanja kurilne naprave.

Prav tako pomembni so dimniki s tega vidika, da pripomorejo k varnosti in zanesljivosti pri kurjenju. Pri uporabi kurilnih naprav se namreč soočamo z nekaterimi tveganji, predvsem gre omeniti tveganje za uhajanje ogljikovega monoksida ter tveganje za dimniški požar. V obeh primerih je pomemben faktor prav dimniški sistem, težave v tem sistemu lahko hitro vodijo do zamašitve in uhajanja plinov, tudi če morda ne bomo takoj prepoznali znakov zamašitve pri kurjenju. Tudi dimniški požar lahko nastane zaradi nabiranja materiala v notranjosti dimnika. Zelo pomembno je torej, da imamo dobro pripravljen dimnik in zanj tudi sproti skrbimo. To pogosto naredimo tako, da dimniško cev redno čistimo.

dimniki

Vratca za dimnik omogočajo enostavno čiščenje

Vsak dimnik mora imeti vratca, ki omogočajo dostop do dimniške cevi. To je določeno tudi s predpisi, pogosto pa imajo večji dimniki več vratc. Običajno najdemo vratca za dimnik na dnu dimniške cevi, na najnižji točki se namreč nabira material, ki se posede ob koncu kurjenja. Uredimo lahko tudi druge dostope, tako da bomo imeli možnost redno čistiti svoj dimnik. Prav s premišljeno nameščenimi vratci imamo najboljše možnosti, da za dimniški sistem dobro skrbimo.

Čiščenje dimnika se splača opravljati redno, tudi če nimamo težav. V dimniku se namreč nabira material, ki postopoma ovira delovanje dimniškega sistema in kurilne naprave, vedno večja so tudi tveganja za dimniški požar ali uhajanje plinov. Najboljša rešitev je preventiva, da do teh problemov ne bo prišlo, zato je še posebej dobrodošlo, da nam vratca za dimnik ponujajo enostavno pot do dimniške cevi. Nato nam pomaga že osnovna oprema za čiščenje dimnika, uporabljamo recimo sesalec za pepel, ki je idealen za redno čiščenje dimnika. Na ta način že lahko vzdržujemo red v spodnjem delu dimniške cevi in preprečimo pretirano nabiranje materiala. Seveda pa bo treba poseči tudi globlje v dimniški sistem, saj se saje ne nabirajo le na dnu, temveč tudi na drugih površinah v dimniku.

Pametno je, da dobro poskrbimo za celoten dimnik. Vratca za dimnik so zelo praktična, če želimo priti do spodnjega dela dimniške cevi, imamo pa na voljo tudi orodje, ki kar s te točke omogoča čiščenje celotnega dimnika. Še bolje bo, da za ta namen najamemo strokovnjaka, dimnikar bo s celovito obravnavo kar najbolje poskrbel za naš dimniški sistem. Podobne možnosti imamo sicer tudi pri gradnji in sanaciji dimnika, ko lahko najdemo zelo posrečene rešitve za učinkovit in zanesljiv dimniški sistem. Tudi naknadno lahko uredimo nekatere elemente, ki nam bodo pri uporabi dimnika močno koristili.

Kakšno vlogo ima dimniška kapa?

Na učinkovitost in zanesljivost delovanja dimniškega sistema vplivajo številni faktorji. Pravzaprav ima prav vsak element svojo funkcijo, tako da moramo biti zelo pozorni tudi na kakšne detajle. Vsekakor pritegne dovolj pozornosti dimniška kapa, ki jo običajno najdemo na vrhu dimnika. To je opazen element, ki ima tudi določeno estetsko funkcijo, a seveda to ni glavni razlog, da dimniški sistem dopolnimo s takšno opremo. Kapa ima druge naloge, s katerimi se še veliko bolj izkaže.

Glavni namen je seveda ta, da pripomore k učinkovitemu in zanesljivemu delovanju dimnika. Pri tem dimniška kapa zagotavlja predvsem optimalen vlek, da lahko odvajanje dima in plinov poteka nemoteno in brez potrebe po kakšnih posebnih posegih. Možno je vzpostaviti sistem, ki povsem naravno vzdržuje vlek za optimalno izgorevanje in zanesljivo delovanje dimnika. Pri tem ima dimniška kapa vsekakor kritično nalogo.

Druga naloga pa je ta, da dimniška kapa preprečuje vdor dežja, snega in drugih vsiljivcev iz okolja v dimniško cev. Ti dejavniki niso vedno zelo kritični, vsekakor pa je dobrodošlo, da ohranjamo dimnik suh. Ob kakšnih vremenskih ujmah je dobra dimniška kapa še kako pomembna, da ne bomo imeli težav z dimnikom.

Dimniška kapa s posebnimi funkcijami

Včasih dimniška kapa prevzema še druge naloge. To velja predvsem v kakšnih večjih objektih, kjer se uporabljajo kurilne naprave. Nenazadnje tudi v poslovnih objektih, kot so delavnice. Pričakujemo, da bomo lahko dobili prilagojene rešitve, ki nudijo zahtevane funkcije v takšnem primeru. Bomo pa za to poiskali ustrezno ponudbo, ki jo imajo strokovnjaki s tega področja. Ogm-Bi ponuja načrtovanje in izvedbo kompleksnih dimniških sistemov, pri tem je seveda vključena tudi dimniška kapa, ki lahko ponudi vse potrebne funkcionalnosti v dani situaciji. Pravzaprav imamo pri načrtovanju dimniških sistemov kar dosti možnosti, da oblikujemo res prepričljive sisteme z odličnim delovanjem, bomo pa morali sprejeti nekaj pomembnih odločitev.

Kakšna cev za dimnik pride najbolj v poštev?

Že pri izbiri cevi za dimnik imamo na voljo celo vrsto različnih možnosti. Primerjamo nekatere priljubljene materiale, ki se uporabljajo za izdelavo teh elementov. Ogm-Bi na https://www.ogm-bi.si/seo-strani/dimniske-cevi-iz-keramike/ predstavlja ponudbo dimniških cevi iz keramike, ki so v zadnjem času zelo priljubljene, saj omogočajo izdelavo dovršenih dimniških sistemov s poljubnimi funkcijami. Prav tako prepričljivi so lahko dimniki iz nerjavnega jekla, tudi to je priljubljena izbira, ki ima svoje prednosti. Glavno je, da imamo na voljo primerne rešitve za vse mogoče situacije, vedno lahko računamo na to, da bodo strokovnjaki ponudili najbolj posrečeno izvedbo glede na naša pričakovanja.

dimnik

Za cev za dimnik ni pomemben le material

Uporabljeni materiali imajo zelo pomembno vlogo in gotovo se je pametno odločiti za tiste materiale, ki so najbolj kvalitetni in ponujajo ustrezne značilnosti za tovrstno uporabo. A to še ni dovolj, da lahko pričakujemo zares uporaben in zanesljiv dimniški sistem. Iz teh materialov je treba oblikovati ustrezne elemente, tako cev za dimnik kot tudi vmesne elemente in druge komponente dimniškega sistema. 

Tu se pojavijo še dodatni premisleki, ki jih ne moremo navesti tako preprosto kot primerjavo različnih materialov, iz katerih je lahko cev za dimnik. Pripraviti je treba pravo rešitev glede na to, kakšne so naše potrebe pri uporabi dimniškega sistema. Zato se takšni dimniki običajno načrtujejo po meri, izberemo pravega strokovnjaka in zagotovimo kar najboljši učinek pri oblikovanju in gradnji dimnika. Če delo prepustimo izkušenim mojstrom, bomo gotovo dobili najboljše rešitve in bomo v končni fazi tudi najbolj zadovoljni. Zahtevnemu delu je treba namreč prilagoditi tako cev za dimnik kot druge elemente, tudi tiste, na katere sami ne bi bili pozorni.

Na ta način lahko pripravimo izredno prepričljive dimniške sisteme. Z njimi bomo dosegli vse pričakovane učinke, tudi v kakšnih neobičajnih primerih. Računamo lahko na to, da bo izdelava dimnika po meri vodila do pravega rezultata, saj imamo na voljo prilagodljive rešitve za vsako situacijo.

Pogosto je najboljši troslojni dimnik

Dimniki se izdelujejo na različne načine in gotovo ne moremo reči, da je ena izvedba boljša od druge. Vse je namreč odvisno od situacije in posebnih zahtev. Čisto možno je, da bo svoje delo dobro opravil že enostaven jeklen dimnik, sestavljen iz standardnih cevi. Po drugi strani pa se pogosto izkaže, da je pametno zasnovati bolj kompleksen dimnik, ki ponuja bistveno boljšo izkušnjo. Pogosto je to troslojni dimnik, ki ima mnoge prednosti.

Že naziv nam pove, da je troslojni dimnik sestavljen iz treh plasti, v tem se razlikuje od dvoslojnih in enoslojnih dimnikov, ki so prav tako precej pogosti. S tremi sloji bo dimnik ponudil odlično izkušnjo pri uporabi, tudi na dolgi rok, predvsem pa seveda računamo na to, da bo brezhibno deloval pri uporabi kurilnih naprav. Za to skrbi notranji sloj, to je po navadi keramična tuljava, ki omogoča nemoten prehod dima, plinov in saj, odvaja tudi toploto. Da visoke temperature ne bi prodirale v objekt in okolje, je dimnik zasnovan s srednjo izolacijsko plastjo, tako da z njim ne bo težav pri odvajanju dima skozi objekt. Še posebej pomembno je to, če je struktura dimnika v bivalnih prostorih izpostavljena, saj ne želimo, da se dimnik pregreva. Na zunanji plasti ima troslojni dimnik betonski plašč, ki omogoča strukturno trdnost, vzdržljivost in odpornost na dejavnike iz okolja. Tako bo sodoben dimniški sistem dobro pripravljen na vse mogoče obremenitve, svoje delo bo brezhibno opravljal tudi na dolgi rok. Prav troslojni dimnik je lahko najboljša izbira za mnoge stanovanjske hiše in druge objekte, v katerih želimo imeti kvaliteten dimnik.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja