Naj bo ogrevanje vaše hiše varčno in učinkovito

October 5, 2021

Ogrevalni sistem ima izredno pomembno vlogo v vsakem stanovanju, predvsem pa v večjih stanovanjskih hišah. Potrebujemo zanesljiv in zmogljiv, a tudi učinkovit in varčen sistem, ki nas bo lahko ogreval skozi dolga leta. 

Pozorni smo na to, da lahko tak sistem uspešno opravlja svoje delo, ob tem pa nam ne nakoplje prevelikih stroškov. 

Zato se odločamo med različnimi rešitvami, ki ponujajo različne učinke – včasih je treba najti kak kompromis, včasih pa najdemo izredno prepričljive rešitve, ki ponujajo izrazite prednosti. 

Pogosto med slednje uvrščamo kvalitetne toplotne črpalke, ki so priljubljene v novogradnjah.

Ogrevanje s pomočjo kvalitetne toplotne črpalke

Toplotne črpalke seveda niso novost, postajajo pa prav v zadnjih letih vedno bolj zanimive za splošno uporabo v stanovanjih in drugih bivališčih. Ponudba se namreč stalno razvija in na voljo so kvalitetne toplotne črpalke tudi po ugodnih cenah. 

Visoki zneski ob začetni investiciji so namreč primarni razlog, da se za takšne ogrevalne sisteme ne odloča več kupcev, s cenejšo opremo pa postane ta možnost veliko bolj zanimiva.

Kvalitetne toplotne črpalke imajo namreč številne prednosti, nakup toplotne črpalke je pogosto daleč najbolj smiselna odločitev tudi v primerjavi z drugimi učinkovitimi ogrevalnimi sistemi. 

V novogradnjah, kjer imamo popoln nadzor nad vgradnjo ključnih hišnih sistemov, ne bo potrebe po velikih prilagoditvah in drugih dragih posegih. 

ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke

Uredimo lahko zelo eleganten in učinkovit sistem, ki bo dobro predstavil vse prednosti kvalitetne toplotne črpalke. Še posebej dobro se ta vir ogrevanja ujema z varčnimi nizkotemperaturnimi grelnimi telesi, ki se uporabljajo v sodobnih bivališčih.

A prav tako so lahko kvalitetne toplotne črpalke uporabne za ogrevanje starejših objektov in so pogosta izbira pri kakšnih prenovah, če te vključujejo tudi posodobitev ogrevanja. 

V takšnem primeru lahko neposredno primerjamo učinek in predvsem prihranek pri uporabi toplotne črpalke. Poleg tega hitro ugotovimo, da so kvalitetne toplotne črpalke pravzaprav precej fleksibilne, lahko se uporabljajo v kombinaciji z mnogimi vrstami grelnih teles, tudi v kakšnih starejših radiatorskih sistemih se dobro obnesejo.

Za radiatorje se uporablja visokotemperaturna toplotna črpalka

Pri nas je ogrevanje z radiatorji še vedno zelo priljubljena opcija, še posebej v starejših objektih. S tem ni nič narobe, saj radiatorji lahko odlično delujejo in ponujajo visoko stopnjo udobja in kakovosti bivanja, če le imamo dober vir energije, ki jih napaja. 

To lahko ponudi visokotemperaturna toplotna črpalka, ki je namenjena prav za uporabo v takšnih sistemih.

Toplotne črpalke se med seboj razlikujejo tudi v tem, kakšno zmogljivost imajo in do kakšne temperature lahko ogrejejo vodo za toplovodni ogrevalni sistem. Nizkotemperaturne črpalke so cenejše in manj zmogljive, a lahko odlično ogrevajo dom z varčnimi nizkotemperaturnimi grelnimi telesi. 

radiatorsko ogrevanje

Medtem je visokotemperaturna toplotna črpalka veliko bolj fleksibilna, lahko se uporablja tudi za radiatorje, v varčnem načinu pa še vedno deluje kot nizkotemperaturna črpalka, če nam to zadošča. 

Takšne naprave so vsestransko uporabne in lahko v praktično vsakem okolju ponudijo zelo atraktivno izbiro pri opremljanju doma.

Še posebej dobro se visokotemperaturna toplotna črpalka obnese pri prenovi doma, če želimo nadgraditi svoj ogrevalni sistem. V objektih, kjer imamo že vgrajene radiatorje in toplovodno napeljavo, bi bilo nesmiselno menjati vse te sisteme, če še dobro delujejo. 

Namesto tega zamenjamo le vir energije, visokotemperaturna toplotna črpalka se lahko enostavno vgradi v obstoječi objekt in poveže z obstoječimi napeljavami. 

Tako bo radiatorsko ogrevanje veliko bolj varčno, ne da bi morali žrtvovati zmogljivost in končni učinek pri ogrevanju na ta način. Ravno zato so toplotne črpalke zelo priljubljene tudi pri prenovah in tudi v takšnem primeru prikažejo mnoge prednosti, ki jih imajo v primerjavi z drugimi načini ogrevanja.

Še ena prednost, ki jo ima visokotemperaturna toplotna črpalka s svojo prilagodljivostjo, je gotovo v tem, da lahko isto napravo uporabimo tako za ogrevanje prostora kot za ogrevanje vode. 

Oboje je kritična funkcija v vsakem stanovanju, pametno je, da te potrebe naslovimo kar z izbiro zanesljive naprave, ki poskrbi za obe nalogi.

Toplotna črpalka za ogrevanje prostora in vode

Ni nujno, da bo skrbela toplotna črpalka za ogrevanje vode in prostora. Sistema sta lahko ločena, odvisno od potreb in želja stanovalcev.

 Včasih se vsekakor splača imeti poseben sistem za vodo, a prav tako se pogosto izkaže, da je najbolj smiselno tako prostore kot vodo ogrevati z istim virom energije. 

Takšne rešitve so najbolj elegantne in ekonomične, sploh če za to skrbi toplotna črpalka, saj bomo na ta način tudi veliko prihranili.

Z eno samo napravo lahko dobro poskrbimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Poleg tega lahko toplotna črpalka za ogrevanje pomaga tudi pri hlajenju stanovanja, večina sodobnih modelov ima možnost klime, kar je pravzaprav le izmenjava energije z okoljem v nasprotni smeri. 

Tako se toplotne črpalke izkažejo za nadvse uporabne v vsaki situaciji.

Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Prav tako pa lahko dobimo tudi črpalke, ki so posebej prilagojene za posamezne funkcije. Najboljši primer je toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode. Takšne modele brez težav najdemo v ponudbi zanesljivih trgovcev na https://www.knut.si/toplotne-crpalke/, kjer so predstavljeni tudi modeli, prilagojeni ogrevanju vode.

Takšne toplotne črpalke so običajno cenejše in bolj enostavno zasnovane. Svoje delo odlično opravljajo, saj zanje ni treba posebej skrbeti. Gotovo bo poskrbela toplotna črpalka za ogrevanje vode brez kakšnih težav, računamo lahko, da bo dolga leta brezhibno delovala. 

Največji plus takšne opreme pa so prihranki, ki jih pričakujemo ob uporabi. Pri ogrevanju porabimo veliko energije in s tem so povezani visoki stroški, še posebej, če uporabljamo drage energente. Ker toplotna črpalka za ogrevanje ne porablja takšnih energentov, bomo na ta račun veliko prihranili. 

Glede na to, da potrebujemo toplo vodo praktično vsak dan poleti in pozimi, je izbira učinkovite in varčne opreme za ta namen lahko velika razbremenitev proračuna vsakega gospodinjstva.

Stanovalcem ustreza toplotna črpalka zrak voda

Za katero toplotno črpalko se odločiti? Tu je izbire kar veliko, ne le med posameznimi modeli s svojimi specifikacijami, temveč tudi med različnimi vrstami toplotnih črpalk, ki imajo lahko velike razlike. 

Običajno se osredotočamo predvsem na to, na kakšen način naprava pridobiva energijo za ogrevanje. Med najbolj elegantne in atraktivne izvedbe se uvršča toplotna črpalka zrak voda, ki je pogosto daleč najbolj priporočljiva izbira za običajne stanovalce.

Kako deluje toplotna črpalka zrak voda?

Že iz naziva je moč sklepati, da ima takšna toplotna črpalka opraviti z zrakom in vodo. Energijo pridobiva iz zraka – v okolju je veliko energije, ki jo lahko izkoristimo za ogrevanje, če jo lahko izbezamo iz ozračja. 

Toplotna črpalka to stori z zunanjo enoto, ki je podobna kot pri klimatskih napravah. Zajema zrak in ga uporablja za pretvorbo energije, ki se nato porabi za ogrevanje vode. 

Tako dobi toplotna črpalka zrak voda svoj naziv, saj uporablja energijo iz zraka za ogrevanje vode. 

V praksi s tem procesom seveda nimamo veliko opravka. Pomembno je le to, da nam takšna toplotna črpalka ponuja mnoge prednosti. Toplotna črpalka zrak voda je praviloma najcenejša med izvedbami, ki se uporabljajo za ogrevanje domov s toplovodnimi sistemi.

toplotna črpalka zrak voda

Vgradnja toplotne črpalke je zelo enostavna in poceni, ne zahteva velikih gradbenih posegov. Poleg tega pa je med modeli toplotnih črpalk zrak voda največ izbire, zanesljivi trgovec Knut pri nas ponuja selekcijo atraktivnih črpalk za stanovanja.

Toplotna črpalka zrak voda nima le prednosti

Čeprav se takšne toplotne črpalke običajno odlično obnesejo, imajo tudi nekatere pomanjkljivosti. V primerjavi z drugimi izvedbami toplotnih črpalk imajo recimo manjšo zmogljivost, kar je lahko ovira pri ogrevanju večjih hiš in drugih objektov. 

V dolgih in mrzlih zimah bo morda potrebno dogrevanje, kar odlično rešijo hibridne toplotne črpalke z dodatnim ogrevalnim sistemom ali pa ločeni sistemi. Lahko pa seveda zadostno zalogo energije zagotovimo s tem, da izberemo bolj zmogljivo izvedbo črpalke.

Dobra alternativa je toplotna črpalka zemlja voda

Tako se zahtevnejši uporabniki odločajo tudi za druge vrste črpalk. Posebej atraktivna alternativa je toplotna črpalka zemlja voda, ki je še vedno precej enostavna in poceni, a ponuja več zmogljivosti in zanesljivosti pri ogrevanju doma v mrzli zimi. 

Toplotna črpalka zemlja voda zbira energijo iz zemlje. Odprte površine cel dan obseva sonce, tako da se v prsti skladišči velika zaloga energije preko celega leta. Tudi čez zimo je v zemlji veliko energije, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje stanovanja. 

To pa pomeni, da bomo morali vgraditi ustrezno opremo, ki nam omogoča zbiranje in uporabo te energije. Zato potrebuje toplotna črpalka zemlja voda podzemne kolektorje, pri vgradnji teh pa bo potreben poseg v okolje. 

Ni nujno, da bo to zelo zahtevno, drago ali zamudno delo, gotovo pa bomo morali pripraviti ustrezno površino na prostem. Ob kakšnih stanovanjskih hišah to ni problem, pogosto pa ob stanovanju preprosto nimamo odprtih površin, kamor bi lahko namestili podzemne kolektorje. 

Treba je torej dobro premisliti, ali pride toplotna črpalka zemlja voda sploh v poštev in ali se izbira takšne črpalke splača. 

Gotovo bo toplotna črpalka zemlja voda nekoliko dražja in bolj kompleksna od izvedbe zrak voda. Lahko pa pričakujemo tudi boljšo izkušnjo pri uporabi, večje prihranke in bolj zanesljivo delovanje skozi leta. 

Tako je investicija povsem upravičena, če želimo v mrzlih zimah ogrevati večjo stanovanjsko hišo ali druge objekte. Vsekakor je toplotna črpalka zemlja voda v takšnih okoliščinah bolj ekonomična rešitev od zmogljivejše izvedbe voda voda, ki med drugim zahteva vrtanje do podtalne vode.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja