Prihaja zima – poskrbite za ogrevanje pravočasno!

November 8, 2021

Priprava na zimo je ključnega pomena, če želite tudi v hladnejšem delu leta uživati v prijetni toplini in udobju. Najbolj pozorni bomo seveda na ogrevalni sistem, ki skrbi za vzdrževanje prijetne temperature v stanovanju. Pred začetkom kurilne sezone se splača preveriti vse kritične elemente sistema, prepričamo se, da bodo grelna telesa dobro delovala, posebej preverimo tudi delovanje naprav, ki dovajajo energijo za ogrevanje. Poleg tega je pred zimo še nekaj časa za hitro nadgradnjo, če želimo v letošnji zimi nekoliko bolj uživati.

Posebej prijetno izkušnjo ponuja talno gretje

Med priljubljenimi prilagoditvami je vgradnja talnega gretja, saj je to zelo učinkovita opcija za ogrevanje prostorov. Seveda se v vsakem primeru odločamo na podlagi lastnih interesov, upoštevamo tudi omejitve, ki jih postavljajo prostori ter oprema v hiši. A če pride talno gretje v poštev, se gotovo splača izbrati to možnost, saj ima številne prednosti. 

Predvsem se talno gretje vgrajuje v sodobna stanovanja, v katerih želimo doseči kar najboljši izkoristek pri varčnem ogrevanju. Po zelo ugodni ceni se lahko ogrevamo tudi v mrzlih zimah, vedno pa lahko računamo na zelo prijeten občutek, ki ga dobimo z enakovrednim ogrevanjem celotne površine prostorov. Tako je izbira talnega ogrevanja pogosto kar samoumevna, saj gre za nizkoenergijska grelna telesa, ki v kombinaciji z varčno toplotno črpalko ponujajo najbolj učinkovito in cenovno ugodno ogrevanje. Pa tudi z drugimi viri energije lahko talno gretje dobro izkoristimo.

Prepričati se moramo še o tem, da je vgradnja takšnega sistema sploh možna. Potrebujemo namreč nekatere ključne napeljave, da bomo grelna telesa lahko oskrbovali z energijo. Tu je veliko odvisno od izbranega sistema za talno gretje, saj imamo na voljo različne možnosti. Predvsem razlikujemo električno in toplovodno ogrevanje, v obeh primerih lahko pričakujemo odličen končni rezultat. Razlike se pojavljajo ob izbiri, nakupu in vgradnji, sploh če se osredotočimo tudi na instalacije, ki jih bomo pri tem potrebovali.

talno gretje

Vodovodna instalacija in toplovod za ogrevanje

Ogrevalni sistemi delujejo na različne načine, običajno pa gre za to, da uspemo energijo prenesti do grelnih teles, ki jo sproščajo v prostor. Vir energije je pogosto oddaljen, zato moramo speljati napeljavo do grelnih teles. Na ta način povežemo recimo toplotno črpalko in talno gretje, enako velja za druge vire energije, kot so kaminske peči ali sistemi na kurilno olje, ter druga grelna telesa, kot so radiatorji. Vedno bo potrebna ustrezna instalacija.

Če uporabljamo toplovodno ogrevanje, bo potrebna ustrezna vodovodna instalacija. V takšnem sistemu ogrevamo vodo, ki je nato speljana po ceveh in oskrbuje grelna telesa. Na ta način deluje radiatorsko ogrevanje, pa tudi toplovodno talno gretje. Bo pa vodovodna instalacija morda nekoliko zakomplicirala vgradnjo, sploh če v izhodišču objekt ni bil pripravljen na takšen ogrevalni sistem. Zato se včasih raje odločimo za električno gretje, ki je alternativa toplovodnemu sistemu. 

Vodovodna instalacija za električne sisteme ni potrebna

Toplovodni sistemi imajo nekatere prednosti, gotovo pa ne morejo konkurirati električnim v enostavnosti vgradnje. Tudi za talno gretje to velja. Pri električnih sistemih moramo vgraditi le grelna telesa, ki se nato povežejo z električnim omrežjem. Dostop do električnega omrežja imamo v vsakem prostoru, potrebna je le enostavna prilagoditev. Toplovodni sistem tako enostavne vgradnje ne omogoča, če vodovodna instalacija ni že vnaprej pripravljena na takšen projekt.

Lahko pa vseeno računamo na to, da bo možna uspešna adaptacija. Takšne posege v vodovodne instalacije opravljajo mojstri, ki se spoznajo na sodobne ogrevalne sisteme. Sanitar ponuja celovito zbirko storitev za ureditev učinkovitega ogrevalnega sistema. Ne bo treba sprejemati kompromisov z izbiro električnega ogrevanja, možno je prilagoditi hišne napeljave in izkoristiti ves potencial, ki ga imajo toplovodni sistemi. Mojstri nudijo celovito ureditev ogrevalnega sistema, lahko pa z njihovimi storitvami naslovimo tudi kakšne druge potrebe pri skrbi za zanesljivo ogrevanje.

Servis peči in drugih ogrevalnih naprav

Zelo pomembno je, da dobro skrbimo za ključne naprave v ogrevalnem sistemu. Največ pozornosti vsekakor pritegne glavni vir energije, ki jo uporabljamo za ogrevanje stanovanja. Tu imamo kar nekaj različnih možnosti. Tradicionalno so se v tej vlogi uporabljale kurilne naprave, ki omogočajo kurjenje lesa in drugih trdih goriv. Sodobne različice se pogosto uporabljajo za ogrevanje na pelete in drugo biomaso. Takšne naprave so lahko zelo zmogljive in zanesljive, je pa z njimi nekaj več dela, poskrbeti bo treba tudi za servis peči. Tudi sam uporabnik ima več dela, sploh pri kaminih na drva. Kotle na pelete lahko v veliki meri avtomatiziramo in dobro nadziramo. Vsekakor pa je potreben reden servis peči, pregledovati moramo dimniški sistem, oprema zahteva tudi več čiščenja.

Najdemo lahko dobre alternative. Zelo uveljavljeni so sistemi na kurilno olje, dokaj priljubljeno pa je tudi ogrevanje na plin. Tudi to so naprave, ki zahtevajo nekaj pozornosti, čeprav to ni servis peči in sistemi načeloma niso tako zapacani, da bi jih morali stalno čistiti. 

Med sodobnimi inovacijami na tem področju izstopajo toplotne črpalke, ki dosegajo vrhunske izkoristke. Tehnologija sicer ni nova, imamo pa na voljo vedno nove modele, ki se v tej vlogi odlično obnesejo. Z vidika vzdrževanja ne predstavljajo takšnih obremenitev in zahtev, kot jih imajo za čiščenje, vzdrževanje in servis peči. Vseeno gre za napredno opremo, za katero je treba dobro skrbeti. Pametno je, da za pregledovanje in vzdrževanje izkoristimo profesionalne storitve, Sanitar ima to ponudbo na https://sanitar.si/servis.html. Tako bo za kritično opremo v ogrevalnem sistemu kar najbolje poskrbljeno. 

V primerjavi z omenjenimi sistemi je električno ogrevanje načeloma veliko bolj čisto in enostavno zasnovano. Ta grelna telesa delujejo povsem samostojno, ne porabljajo umazanih energentov, tudi nimajo veliko komponent. Za vzdrževanje in servisiranje je električno ogrevanje zelo enostavno, saj imamo pravzaprav opravka le z grelnimi telesi – ta tudi pri drugih sistemih niso velika obremenitev.

Tudi radiatorsko ogrevanje je lahko prava izbira

Radiatorji v zadnjem času niso več tako priljubljeni, saj imajo nekatere pomanjkljivosti, ki pridejo hitro do izraza v primerjavi z drugimi grelnimi telesi. Če jih primerjamo s talnim gretjem, bomo hitro prepoznali nekatere kritične prednosti talnih grelnih teles, seveda pa imajo tudi radiatorji svoje odlike. Tako je radiatorsko ogrevanje v nekaterih primerih še vedno prava izbira.

Nenazadnje se takšno ogrevanje uporablja v mnogih starejših objektih, to je tradicionalno najbolj priljubljen način ogrevanja prostora, zato najdemo radiatorje v praktično vseh stanovanjih, ki niso bila posebej zasnovana za uporabo drugih ogrevalnih sistemov. In prav v takšnih objektih se radiatorsko ogrevanje tudi najbolje obnese. Pričakujemo lahko zanesljivo in zmogljivo ogrevanje, kar je zelo pomembno, če nimamo povsem brezhibne izolacije. Talno gretje odlično deluje v dobro izoliranih stanovanjih, ki jih je možno uspešno ogrevati z nizkoenergijskimi sistemi. V starejših objektih potrebujemo zmogljivo ogrevanje, ki lahko nadoknadi toplotne izgube. Visokotemperaturni radiatorji nudijo prepričljivo zmogljivost, lahko se segrejejo do bistveno višjih temperatur in ponujajo prijeten občutek v prostoru tudi ob nizkih zunanjih temperaturah.

Poleg tega je za radiatorsko ogrevanje prednost tudi ta, da tak sistem dobro deluje, ne zahteva posebnih posegov in prilagoditev. V objektih, ki imajo tak sistem že vgrajen, se pogosto izkaže, da se veliko bolj splača uporabljati radiatorje, kot da bi se lotevali večjih posegov, ki so potrebni za vgradnjo novega ogrevalnega sistema, četudi bi bil ta verjetno nekoliko bolj varčen in učinkovit. Nenazadnje pa so sodobni radiatorji lahko zelo prepričljivi, sploh v kombinaciji s toplotno črpalko, ki nudi cenovno ugoden vir energije. Vsekakor nam radiatorsko ogrevanje ponuja dobrodošle možnosti, ki se jih splača izkoristiti. Z mnogimi odlikami prekosi alternative, v nekaterih primerih pa se seveda izkaže, da so bolj atraktivne tudi druge možnosti.

Talno in stensko ogrevanje v primerjavi z radiatorji

Najpogosteje radiatorsko ogrevanje primerjamo s talnim oziroma stenskim ogrevanjem. Takšna primerjava sicer ni vedno povsem na mestu, saj obstajajo velike razlike, ki jih težko ovrednotimo. Vseeno pa lahko navedemo vsaj nekaj glavnih značilnosti in ugotovimo, katera izbira je boljša v dani situaciji.

Premisliti moramo sicer že o tem, ali se zanimamo za talno ali stensko ogrevanje, morda pa kar za kombinacijo obojega. Čeprav gre za sorodne sisteme, tudi tu najdemo nekatere razlike, predvsem v vgradnji. Je pa končni učinek podoben, ti sistemi imajo enake prednosti in jih lahko primerjamo z radiatorji.

Predvsem je značilno to, da ima talno oziroma stensko ogrevanje zelo dober učinek pri ogrevanju prostorov. Grelna telesa so speljana tako, da pokrivajo celotno površino in lahko zelo enakomerno ogrevajo prostor. Radiator se takoj sreča z omejitvami, saj lahko uspešno ogreva le svojo neposredno okolico – doseči mora bistveno višjo temperaturo, da se lahko segreje celoten prostor, tako pa je ogrevanje potratno, poleg tega temperatura ni enakomerna. Če namesto radiatorja uporabimo stensko ogrevanje, se bo hitro segrel cel prostor, saj so grelna telesa speljana po celi površini.

Ker se prostor enakomerno segreva, ima talno oziroma stensko ogrevanje tudi to prednost, da doseže izvrsten učinek že pri nižji temperaturi. Radiatorji se morajo segreti do kakšnih 60 stopinj, da lahko dobro opravljajo svoje delo, lahko tudi več. Stensko ogrevanje potrebuje dobrih 20 stopinj, da že lahko predstavi svoje prednosti. V prostoru, ki ima enakomerno temperaturo, se bomo počutili veliko bolj prijetno, tako da lahko dejansko vzdržujemo nižjo temperaturo, a bomo imeli boljši občutek.

Jasno je, da bo tudi zaradi teh učinkov talno gretje veliko bolj varčno v primerjavi z radiatorji, če seveda uporabljamo enak vir energije. To je idealna izbira za pasivne in nizkoenergijske hiše, pa tudi za vsa druga stanovanja, kjer želimo pri ogrevanju kaj privarčevati.

deloindom_dd_talno_6_3x

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja