Projektor v vašem domu za pravo filmsko doživetje

November 1, 2021

V praktično vsakem stanovanju najdemo televizor, medtem ko so projektorji dokaj redki. Na to alternativo namreč niti ne pomislimo, morda pa se nam zdi predraga ali pa preveč kompleksna. Včasih je s projektorjem sicer res več dela in se bomo srečali z nekaterimi dodatnimi stroški, a končna izkušnja je pri ogledu filmskih spektaklov povsem neprimerljiva. Zato se bodo za projektor rade volje odločili tisti, ki cenijo izvrstno izkušnjo pri ogledu filmov. Ti kupci se po navadi zanimajo tudi za boljše projektorje, ki v domačem kinu ustvarijo pravo vzdušje.

Za kino učinek poskrbi LED projektor

Projektor ima vsekakor veliko vlogo pri oblikovanju pristnega kino vzdušja. Ob projiciranju slike na platno z veliko površino pričakujemo kristalno čisto in razločno sliko, ki mora biti svetla in živih barv. Iščemo kvaliteten projektor, ki bo izpolnil vsa pričakovanja pravih filmofilov. To je LED projektor, ki je priporočljiva izbira za domači kino. Ne le, da je naprava praviloma precej zmogljiva in ima odlične specifikacije, prinaša še nekatere dodatne prednosti, ki jih cenimo pri sodobnih projektorjih.

Ponudbo takšnih projektorjev ima Center projekcije, ki odgovarja na potrebe raznovrstnih kupcev. LED projektor namreč dobimo v različnih izvedbah, te modele pravzaprav druži le to, da delujejo s pomočjo LED osvetlitve. Iz tega že izhajajo nekatere skupne prednosti, a prav tako se projektorji razlikujejo v ključnih značilnostih. Pri izbiri se torej posvetimo dejanskim specifikacijam – za filme izberemo LED projektor z visoko ločljivostjo, vsaj Full HD s 1920x1080 slikovnimi pikami. Pozorni smo na svetilnost in kontrast, da bo slika res dobro izpadla. Gotovo pa pridejo v poštev tudi detajli, ki jih bomo opazili pri uporabi projektorja. Tu ima LED projektor recimo prednost še v tem, da deluje zelo tiho, se ne pregreva in ne porablja veliko energije. 

Široka ponudba na tem področju je gotovo dobrodošla za vse kupce, ki opremljajo domači kino. Nenazadnje smo tudi pri nakupu opreme za lastno uporabo včasih zelo zahtevni. Poleg tega imamo morda posebne potrebe in se zanimamo za kakšne posebne izvedbe, tudi te lahko najdemo.

projektor-naslovna

Lahko za domači kino uporabimo mini projektor?

Projektorji različnih vrst odgovarjajo potrebam različnih uporabnikov. Tako so se razvili tudi kompaktni projektorji, to so lahko celo prenosne naprave, ki jih pospravimo kar v žep. V primerjavi z običajnimi projektorji je mini projektor veliko manjši, pogosto pa ima tudi mnoge druge razlike, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo z dejanskim delovanjem naprave.

Obstaja dober razlog za to, da imajo projektorji precej veliko ohišje. Potrebujemo namreč dovolj prostora za vgradnjo optičnih elementov, ki omogočajo prikazovanje kvalitetne slike. Mini projektor deluje na drugačen način in ga načeloma ne moremo neposredno primerjati s »pravimi« projektorji, seveda pa lahko primerjamo končni učinek, ki smo ga deležni pri prikazovanju projekcije. Pričakovati je, da bo mini projektor precej manj zmogljiv, kar se kaže v nižji ločljivosti in predvsem nižji svetilnosti. To ni nujno velika ovira v vsaki situaciji, a v domačem kinu predstavlja veliko pomanjkljivost.

Prav tako ima mini projektor lahko še eno pomanjkljivost, ki pride do izraza pri uporabi v domačem kinu, to je povezljivost. Ravno to se sicer pogosto izpostavlja kot prednost, saj se kompaktni prenosni projektorji enostavno povezujejo z mobilnimi napravami, lahko delujejo celo brezžično. A v domačem kinu potrebujemo projektor, ki ima HDMI vhod in druge priključke, pogosto smo posebej pozorni na tehnologije, ki omogočajo učinkovito usmerjanje avdiovizualnih signalov. Tega pri prenosnih projektorjih ne moremo pričakovati. Na koncu pa gre omeniti še to, da mini projektor verjetno ni dobro pripravljen na dolgotrajno uporabo pod večjimi obremenitvami. Če opremljamo domači kino, se bolj splača izbrati večji projektor, ki ga tako ali tako fiksno namestimo. Kompaktno ohišje v takšnem okolju nima posebnih prednosti.

LED osvetlitev in žarnice za projektorje

Tehnologija na področju projekcijske opreme se stalno razvija in ponuja nove rešitve, ki prekašajo starejše modele v mnogih značilnostih. Včasih pride tudi do večjih preskokov, ki ponujajo čisto drugačno izkušnjo. Na področju projektorjev je tak prelom gotovo razvoj LED osvetlitve, ki nadomešča starejše žarnice za projektorje. Dolgo časa so prevladovali projektorji na žarnice, ki preprosto niso imeli dostojne alternative. Zdaj pa so v prodaji LED projektorji, ki nudijo številne prednosti in načeloma prinašajo boljšo izkušnjo tudi v domačem kinu.

Žarnice za projektorje sicer lahko dobro opravljajo svoje delo. Omogočajo prikaz atraktivnih projekcij, ti projektorji imajo lahko visoko ločljivost in nasploh odlične lastnosti. Bodo pa z žarnico neizogibno povezane tudi nekatere pomanjkljivosti. Žarnice so drage in imajo precej kratko življenjsko dobo. Treba jih bo redno menjati, kar je znaten strošek. Prav tako so bolj potratne, pri redni uporabi projektorja je tudi to lahko ovira. Za žarnice za projektorje je značilno še to, da se pregrevajo, zahtevajo aktivno hlajenje, projektor je zato tudi glasnejši.

Včasih so tudi žarnice za projektorje dobra izbira

Kljub temu so projektorji na žarnice še vedno dokaj priljubljeni. Ob nakupu so namreč cenejši, izbira je bolj pestra, pomanjkljivosti pa na različne načine omilimo. Ena možnost je recimo to, da najdemo trgovca s kvalitetnimi in ugodnimi žarnicami: http://www.centerprojekcije.si/slo/artikli/cat/56/pod/67/.

Poleg tega je treba priznati, da imajo tudi žarnice za projektorje lahko precej dolgo življenjsko dobo. Zdržijo vsaj kakšnih tisoč ur, verjetno še veliko dlje. To pomeni, da lahko projektor uporabljamo vsak dan po več ur, pa bo vseeno brezhibno deloval več let, preden bo treba zamenjati žarnico. Za mnoge manj zahtevne domače uporabnike je projektor na žarnico kar samoumevna izbira. Tudi zato, ker dobimo na tem področju atraktivno ponudbo, praktično vse ugledne znamke imajo še vedno dobro ponudbo projektorjev na žarnice, tudi če se vse bolj osredotočajo na novejše tehnologije. V praksi je torej prav to lahko najboljša rešitev.

projektor-pisarna

Projektorji Optoma so kot nalašč za domači kino

Lahko bi sicer omenili kar nekaj uglednih znamk, a gotovo bo za domače uporabnike posebej zanimiva znamka Optoma. To je tajvanski proizvajalec, ki se je zelo uveljavil na področju projekcijske opreme. V njihovi ponudbi najdemo raznovrstne modele, ki dobro odgovarjajo na potrebe uporabnikov, na voljo so tudi projektorji za domači kino

Zelo zanimiva je ponudba za manj zahtevne uporabnike. Najdemo lahko povsem spodobne projektorje po ugodnih cenah. Projektorji s polno HD ločljivostjo se recimo prodajajo za kakšnih 600 evrov, kar je odlična cena za zanesljiv projektor priznanega proizvajalca. Pričakujemo, da bo tak projektor v domačem kinu več let brezhibno opravljal svoje delo. Prav tako pa ima Optoma dobro ponudbo tudi v višjem rangu, kjer najdemo zmogljivejše modele, tudi 4K projektorje, ki se vse bolj uveljavljajo, ter seveda LED projektorje, ki so vsestransko uporabni in zelo cenjeni. Ne bo torej težko najti vrhunske naprave, ki bo v celoti odgovorila na naše želje in potrebe. Pričakujemo lahko, da bomo povsem zadovoljni s to opremo, z nakupom Optoma projektorja skorajda ne moremo zgrešiti.

Optoma dodatna oprema

Kot se za proizvajalca projekcijske opreme spodobi, ima Optoma v ponudbi tudi nekaj dodatne opreme. Potrebovali bomo kar nekaj dodatkov in rezervnih delov. Optoma proizvaja uporabne dodatke, kot so recimo nosilci za projektorje, pa tudi moduli za nadgradnjo, kot je modul za brezžično upravljanje projektorja. Nekateri uporabniki bodo z zanimanjem posegli po 3D očalih, ki v kombinaciji s 3D projektorjem ponujajo povsem edinstveno izkušnjo pri ogledu filmskih uspešnic. V vsakem primeru pa je dobro imeti na razpolago tudi nekatere rezervne dele – pri redni uporabi projektorja menjamo predvsem žarnice in zračne filtre, ki omogočajo učinkovito hlajenje naprave, lahko pa se zgodi, da bomo potrebovali tudi druge kose.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja