Se splača zavarovati? Kakšne oblike zavarovanj izbrati?

November 30, 2021

Na hitro lahko rečemo, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje oblika zavarovanja za doplačilo stroškov storitev v zdravstvu, ki vam jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne more kriti v celoti.

Ključne prednosti, ki vam jih na primer ponuja dopolnilno zdravstveno zavarovanje Vzajemna, so torej kritje stroškov, ki vam jih obvezno zavarovanje ne krije, kritje stroškov nekaterih zdravil, kritje stroškov nenujnih reševalnih prevozov, kritje stroškov medicinskih pripomočkov in ne nazadnje še neomejena zavarovalna vsota.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam torej omogoča, da se izognete doplačilom pri obisku zdravnika, zdravljenju v bolnišnici, zdravilih na recept ter pri nekaterih drugih storitvah v zdravstvu.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno vsem, ki imate že urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Premijo za zavarovanje se lahko plačuje vsak mesec ali na četrt leta ali na pol leta ali pa enkrat na leto.

Pri sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni prejmete 3 % dodatni popust, če zavarovanje sklenete prek spleta. Prav tako dobite brezplačno članstvo v programu Varuh zdravja, ki vam prinaša najrazličnejše ugodnosti. Ob vključitvi v program Varuh zdravja pa prejmete še 20 evrov dobroimetja pri zavarovalnici Vzajemna, 10 % popust za zavarovanje tujina ter brezplačno majico Vzajemna.

V času, ko so številne kronične bolezni sodobnega časa na pohodu, si številni ljudje želijo zgolj zdravja. Zato si skušajo z različnimi zavarovanji povečati socialno varnost za primere ko in če bi v prihodnosti zboleli. Posledica tega je, da se sklepanje dodatnih zavarovanj povečuje, saj je običajno njihov obseg kritja bistveno večji kot pa ga imata osnovno ali dopolnilno zavarovanje. Vendar pa dodatno zdravstveno zavarovanje ni obvezno in mnogi ga nepravilno enačijo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Dejstvo je da dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije vse nadstandardne zdravstvene storitve. Katere so to, je opredeljeni v polici dodatnega zavarovanja, ki jo sklenete z določeno zavarovalnico. Kaj vam ponuja posamezno zavarovanje je prav tako odvisno zavarovalnice, zato si je potrebno v primeru sklepanja vzeti nekaj čas in pregledati ponudbo, predvsem pa morate vedeti kakšno vrsto kritja si želite. Lahko gre za zavarovanje določenih bolezni, nezgodno zavarovanje in še marsikaj drugega.

Osnovno zdravstveno zavarovanje je obvezno za vse državljane Slovenije

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji obvezno za vse osebe, ki so v delovnem razmerju, samostojne podjetnike, prejemnike različnih socialnih dajatev in druge osebe z dohodkom v Sloveniji. Družinski člani, kot so na primer otroci, so običajno zavarovani po enem od zaposlenih staršev. Tej vrsti zavarovanja, ki je obvezno, pravimo osnovno zdravstveno zavarovanje in za plačilo prispevka v celoti poskrbi vaš delodajalec.

Osnovno zdravstveno zavarovanje se ne ureja na zavarovalnicah, ampak na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. S seboj morate imeti le osebni dokument in izpolnjen ustrezen obrazec, ki dobite v knjigarni. Status svojega osnovnega zavarovanja lahko kadarkoli preverite kar na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje tako, da vpišete številko svoje zdravstvene izkaznice. Vendar pa je potrebno vedeti, da sklenjeno osnovno zdravstveno zavarovanje še ne pomeni, da ne boste plačevali zdravstvenih storitev. Če se želite temu izogniti, potem morate skleniti še dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje je pri nas potrebno za vse zaposlene in nezaposlene osebe, za študente, osebe brez statusa študenta ali dijaka in za osebe brez prihodka.

Zaposlenim obvezno zdravstveno zavarovanje praviloma uredi oziroma prijavi delodajalec. Če ste nezaposleni, si morate takšno obliko zavarovanja urediti sami. Pri osebah brez prihodka o pravici do kritja zdravstvenih storitev odloča Center za socialno delo.

Brezplačno in preprosto obvezno zdravstveno zavarovanje pa tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje preveriš na spletni strani ZZZS. To nujno storite v primeru, ko niste povsem prepričani, ali imate urejeni obe obliko zdravstvenega zavarovanja.

Poleg obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri nas možno skleniti tudi dodatno zdravstveno zavarovanje.

Zdravstveno zavarovanje je nadvse pomembno, če želimo pričakovati dobro oskrbo v primeru kakšnih zdravstvenih težav. Seveda pa moramo upoštevati različna kritja zavarovanj, ki so nam na voljo. Gotovo imamo osnovno zdravstveno zavarovanje, ki je pri nas obvezno in že krije nujne storitve reševanja in zdravljenja. Tako se izognemo težavam in stroškom pri kakšnih nujnih posegih, vseeno pa lahko nastanejo nekateri stroški, saj osnovno zavarovanje ne krije vseh svojih storitev v celoti.

Nekatere storitve so krite le deloma, zato lahko tudi pri nujnih posegih nastanejo stroški, ki jih nosimo sami. Da bi se temu izognili, potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na tem področju najdemo dobro rešitev za te nepredvidene stroške – dopolnilno zavarovanje je namreč namenjeno prav kritju stroškov, ki lahko nastanejo pri koriščenju storitev, ki jih sicer pokriva že osnovno zavarovanje. Tako nam dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne prinaša dodatnih storitev in ugodnosti, le izniči stroške, ki bi sicer lahko nastali. Posledično je dodatno zavarovanje precej enostavno in tudi zelo poceni, vsekakor se splača premisliti o tem, ali je smiselno izbrati tudi to zavarovanje poleg osnovnega.

Zavarovalnica za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Izberemo lahko svojo zavarovalnico, kjer je na voljo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Triglav ponuja recimo dobro ponudbo na tem področju, pa tudi druge večje zavarovalnice prepričajo s svojimi opcijami med dopolnilnim in dodatnimi zavarovanji. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje Triglav je tako priporočljivo za tiste, ki želijo imeti vse svoje storitve pod eno streho, predvsem pa lahko na ta način koristimo še druge prednosti, ki jih prinaša ta zavarovalnica. Ravno v teh razlikah lahko med seboj primerjamo različne zavarovalnice in ugotovimo, kje je na voljo najboljše dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Triglav je lahko dobra izbira, vedno pa se splača preveriti še ponudbo pri drugih zavarovalnicah, pri nas recimo izstopa še zavarovalnica Vzajemna, ki ima lahko prav tako dobro ponudbo za svoje zavarovance.

Dodatno zavarovanje Triglav lahko po novem sklenete tudi online ali pa kar preko telefona. Prijazni in ustrežljivi zavarovalni agenti vam bodo ustrezno svetovali ob izbiri paketa, ki bo najbolj primeren za vas in vašo celotno družino.

Dodatno zavarovanje Triglav lahko sklene vsak , ki ima urejeno predhodno že obvezno zdravstveno zavarovanje, je državljan Republike Slovenije in ima urejeno stalno prebivališče. Sklenitev dodatnega zavarovanja Triglav, se priporoča pri prenehanju statusa študenta, ob dopolnitvi 26-ga leta, pri prvi in redni zaposliti. V primeru, da niste bili oziroma niste imeli urejenega dopolnilnega zavarovanja več, kot en mesec potem se pojavi trimesečna čakalna doba. V tem časovnem obdobju zavarovalnica ne krije zdravstvenih storitev in medicinskih pripomočkov, tako da boste primorani v primeru nezgode in neurejenem dodatnem zavarovanju Triglav, sami kriti vse stroške, ki nastanejo ob morebitni poškodbi ali nesreči.

Dodatno zavarovanje Triglav, vam bo ob sklenitvi pogodbe po zakonu veljalo eno leto z možnostjo podaljšanja, če se vi seveda za podaljšanje tudi odločite. Pri sklenitvi je potrebno upoštevati tudi tri mesečni odpovedni rok, v primeru prekinitve zavarovalne pogodbe.

Vzajemna dopolnilno zavarovanje

Vzajemna dopolnilno zavarovanje je sedaj možno skleniti tudi preko telefona ali pa kar preko vaše pametne mobilne naprave. Poleg tega vam ob izbiri sklenitve preko telefona ali preko spleta nudijo še dodatne popuste na izbrane zavarovalne pakete.

 Vzajemna dopolnilno zavarovanje nudi odlične ugodnosti glede zavarovanja za vas in vašo družino. Ob sklenitvi pogodbe za Vzajemna  dopolnilno zavarovanje vam dopolnilno zavarovanje velja eno leto, ko se to leto oziroma datum na katerega sklenili pogodbo izteče, se vam pogodba za Vzajemna dopolnilno zavarovanje avtomatsko podaljša, seveda če se vi s tem strinjate in pogodbo za Vzajemna  dopolnilno zavarovanje tudi podaljšate. Če želite pogodbo za dopolnilno zavarovanje prekiniti morate upoštevati tudi tri mesečni odpovedni rok.

Ko sklenete Vzajemna  dopolnilno zavarovanje, prične veljati tri mesečna čakalna doba, če ste bili morda več kot en mesec brez urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja