Spoznajte različne vrste tiska!

October 12, 2021

Vsaka tiskarna ponuja svoje storitve, predvsem se pojavljajo razlike v tehnikah tiska. Veliko je odvisno od tega, kakšne naprave ima tiskarna in s kakšnimi storitvami se ukvarja, a prav iz tega izvirajo praktično vse značilnosti, ki jih ima izbrani tiskar. Pogosto ciljamo na prav posebne učinke, ko naročimo kakšne tiskovine, zato je pametno vedeti, kakšne tehnike tiska so nam na voljo in kaj lahko od njih pričakujemo. 

S tem ne mislimo le na običajen tisk na papir, temveč tudi na pripravo drugih tiskovin, pogosto je to promocijski material, tiska se tudi na plastiko, tekstil in druge materiale. Vse to ima v ponudbi Birografika Bori, ki predstavlja kar nekaj različnih tiskarskih tehnik, s katerimi je možno pripraviti dovršene tiskane izdelke.

Veliko možnosti odpira tampotisk

Odličen primer vsestranske tehnike je tampotisk, ki se uporablja za pripravo raznovrstnih izdelkov. Predvsem se s to tehniko tiska na plastiko, lahko pa tudi na papir in pravzaprav na mnoge druge materiale, ki dobro prenašajo barvo. Posebnost tampotiska je ta, da omogoča natis zelo majhnih in podrobnih motivov, tiskamo pa lahko tudi na neravne površine. Tako je prav ta tehnika najbolj priljubljena za pripravo promocijskih pisal, vžigalnikov, USB ključkov in podobnih izdelkov. Odlično se obnese tudi pri drugih manjših tiskovinah, zato je vsekakor dobro imeti na voljo tudi to opcijo. Tampotisk najdemo v ponudbi večjih tiskarn, ki se ukvarjajo s promocijskimi izdelki.

Včasih je tampotisk nekoliko bolj zakompliciran, predvsem pa potrebujemo za tak tisk posebno opremo. Tisk se opravlja s pomočjo mehke gobice, na kateri se pripravi motiv za odtis. S tem lahko tiskamo na ukrivljene površine in na različne materiale, je pa treba motive ustrezno pripraviti in se pri tiskanju poslužiti napredne opreme. Zato je ta tehnika včasih lahko nekoliko dražja oziroma je ne dobimo povsod v ponudbi. Tiskarji, ki so specializirani za promocijske izdelke, bodo lahko pripravili zelo ugodne ponudbe, ni pa nujno, da bo tampotisk res na voljo v vsaki tiskarni.

tiskalnik2

Za tiskovine na papirju se pogosto uporablja offset tisk

Če tiskamo na papir, se splača preveriti še ponudbo drugih tiskarskih tehnik. Na https://www.birografikabori.si/ofsetni-tisk/ najdemo predstavitev offset tiska, ki je izredno uporaben pri tiskanju na papir, sploh pri večjih nakladah. Odlično se obnese predvsem pri pripravi promocijskega materiala, je pa precej vsestranski in ponuja atraktivne rešitve za mnoge naročnike.

Offset tisk se opravlja s pomočjo posebnih tiskarskih naprav, to je tiskalnik z dvema valjema, ki prenašata motive na papir. S tem je ta tehnika tudi precej prilagodljiva in omogoča enostavno tiskanje na pole večjih širin. Pogosto je možno povsem enostavno tiskati na papir velikosti formata A0, pri tiskarnah pa imamo verjetno na voljo poljubne dimenzije, tako da se tiskar povsem prilagodi naročniku. Tudi glede motivov smo lahko precej zahtevni. Offset tisk deluje tako, da pripravimo motiv, ki se prenese preko prvega valja na drugega, nato se barve odtisnejo na površino papirja. Poleg priprave motiva oziroma barv igra tu svojo vlogo tudi voda, ki zamejuje sam motiv – uporabljajo se vodoodporne barve, ki jih je mogoče na ta način zelo natančno nadzorovati. Tako nam offset tisk ponuja visoko kakovost natisa, zelo natančno tiskanje in čudovite barve. Gre tudi za precej prilagodljivo tehniko, kar je idealno pri pripravi promocijskega materiala.

Seveda ima offset tisk tudi nekatere pomanjkljivosti. Na prvi pogled gre za precej kompleksen postopek, ki je v resnici sicer v veliki meri avtomatiziran, a vseeno zahteva nekaj dela. Zato bodo pri manjših serijah cene precej visoke in se običajno splača izbrati druge tehnike. Če pa imamo v načrtu pripravo tiskovin v večjih nakladah, je bržkone prav offsetni tisk najboljša možnost – ravno zato se ta tehnika pogosto uporablja za tiskanje na papir v večjih nakladah, pri tem praktično nima konkurence.

Za kakšne tiskovine se uporablja offsetni tisk?

Iz omenjenih prednosti lahko že razberemo, za katere tiskovine pride takšna tehnika tiska najbolj v poštev. Najpogosteje se offsetni tisk uporablja za pripravo promocijskih tiskovin, a tudi za druge materiale je to lahko zelo atraktivna tiskarska tehnika.

Offsetni tisk je praviloma kar samoumevna izbira pri tiskanju plakatov in letakov. Te materiale po navadi potrebujemo v večjih količinah, pripravljamo po več tisoč izvodov. Pri tem ostajajo motivi vedno enaki, kar je idealno za tiskanje s to tehniko, saj je možno hitro, enostavno in poceni natisniti praktično neomejeno število enakih tiskovin. Ker tudi pri motivih nimamo kakšnih posebnih omejitev, je za promocijski material to zelo dobra rešitev.

Iste prednosti pa pridejo do izraza tudi pri drugih tiskovinah, ki so nekoliko bolj zahtevne za tisk. To so recimo kakšne publikacije, revije, tudi knjige in podobne tiskovine, pri katerih imamo več dela. Še en značilen primer so poslovne tiskovine, kot so vizitke, dopisni listi, kuverte, mape, obrazci in podobno. To so materiali, ki jih potrebujemo v večjih nakladah, iščemo pa predvsem hitro in enostavno izvedbo, sploh če je tudi precej poceni. 

Če ne gre le za posamezne natise ali pa za kakšne motive, ki jih je treba sproti prilagajati, je offsetni tisk gotovo med najbolj atraktivnimi tiskarskimi tehnikami. Ima precej nizko ceno, tiskanje je hitro in enostavno, tiskarji pa so na tem področju precej prilagodljivi. Ponudba je odlična in se lahko dobro ujame z zahtevami vsakega posameznega naročnika, tako da po navadi niti ni treba iskati kakšnih alternativ. Izjema so manjše serije ali posebne potrebe pri oblikovanju motivov, recimo če želimo motiv spreminjati med posameznimi natisi. Prav tako se offsetni tisk ne obnese dobro na različnih materialih, najboljši je za papir, za druge materiale pa običajno raje poiščemo kakšne alternative. Na srečo pri večjih tiskarnah tudi teh ne manjka in gotovo lahko najdemo pravo rešitev za tiskanje na vse mogoče materiale.

Tisk na različne materiale omogoča sitotisk

Naročniki, ki želijo tiskati na različne materiale, bodo povprašali po drugih tiskarskih tehnikah. Med temi izstopa sitotisk, ki je zelo priljubljena opcija prav zaradi svoje fleksibilnosti. Že pri tiskanju na papir lahko prepriča in se včasih uporablja kot konkurenca offsetnemu tisku, a še boljši je pri tisku na druge materiale.

Odlične rezultate ponuja sitotisk za tiskanje na tekstil. Po teh storitvah je tudi veliko povpraševanja, saj na ta način lahko pripravimo številne uporabne izdelke. Izredno priljubljene so recimo promocijske majice, pa tudi kape in drugi tekstilni izdelki, ki imajo pri promociji dober učinek. S sitotiskom lahko enostavno tiskamo na tekstil in dobimo odlične rezultate. Predvsem pa ima sitotisk, podobno kot offsetni tisk, velike prednosti pri tisku v večjih serijah. 

Sitotisk se opravlja tako, da s pomočjo vnaprej pripravljenih sit odtisnemo motiv na površino. Za vsak motiv posebej se mora pripraviti komplet sit, a potem je vsako sito pripravljeno za neomejeno število posameznih odtisov. V izhodišču torej nastanejo stroški pri pripravi na tisk, ti pa so nato ob posameznih odtisih vedno manj opazni. Priprava je namreč enkraten strošek, ki zahteva nekaj deset evrov, nato pa je treba za posamezen odtis plačati le ceno barve in dela, to lahko pride le kakšnih deset centov na odtis pri večjih naročilih. Nič čudnega, da je sitotisk najboljša rešitev za pripravo promocijskih majic in drugega materiala v večjih nakladah, saj so cene res ugodne.

Sitotisk ima še eno podobnost z offsetnim tiskom, namreč pri pomanjkljivostih oziroma omejitvah. Sito se pripravi na začetku, nato ga ne moremo enostavno prilagajati. Tako je ta tehnika uporabna le za tiskanje večjih naklad tiskovin z enakimi motivi. Za več prilagodljivosti moramo poiskati drugo tehniko, a na srečo imamo tudi tu na voljo dobre rešitve.

tisk majic

Najbolj prilagodljiv je digitalni tisk

Zelo zadovoljni bomo tudi z digitalnim tiskom, ki ima mnoge prednosti v primerjavi s sitotiskom in offset tiskom. Predvsem gre izpostaviti popolno fleksibilnost glede motiva. Pri tej tehniki se namreč tiskajo motivi neposredno iz digitalne oblike, tiskalnika ni treba posebej pripravljati. Motiv lahko sproti prilagajamo in spreminjamo, za vsak natis imamo popolno svobodo pri oblikovanju in izvedbi. To je idealno za kakšne tiskovine, ki jih je treba sproti prilagajati in imajo različne spremenljive oznake, pogosto so to serijske številke, črtne kode, naslovi in podobno. V takšnih primerih je digitalni tisk kar najboljša izbira, saj z drugimi tehnikami ni možno sproti prilagajati motivov.

Ker imamo popolno fleksibilnost pri pripravi motiva, je digitalni tisk priljubljen za kakšne posebne projekte, sploh če ne gre za velike naklade. Za posamezne natise je ta tehnika veliko bolj ugodna kot sitotisk ali digitalni tisk. Brez težav lahko natisnemo posamezne izvode, prav tako je cena relativno nizka tudi pri nekaj deset izvodih. Pri manjših projektih torej pride digitalni tisk v poštev tudi v primeru, da poznamo prednosti sitotiska in offsetnega tiska. Tu lahko dodatno izkoristimo prednost digitalnega tiska, ki prav tako omogoča fleksibilno tiskanje na različne materiale.

Gotovo pa bo moral digitalni tisk priznati, da so tehnike tiska za večje serije veliko bolj ugodne, če imamo v načrtu večji projekt. Za več tisoč izvodov digitalni tisk zaradi svoje cene gotovo ne pride v poštev, offsetni tisk in sitotisk sta lahko tudi 10x cenejša. Seveda je to precej odvisno od primera, splača se pri tiskarju povprašati, katere tehnike so na voljo in katera rešitev bo najboljša. A če že vnaprej poznamo vsaj nekatere možnosti, se bomo lahko bolje pripravili na izvedbo takšnega projekta in bomo dobili tudi boljše rezultate.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja