Težave s srcem so znak za previdnost

November 1, 2021

Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki za smrt v razvitem svetu. Poleg tega močno ovirajo življenje in predstavljajo visoko tveganje tudi pri tistih, ki se izognejo smrtnemu izidu. Zato je pametno za srce dobro skrbeti – predvsem s preventivo, ki vključuje zdrav življenjski slog, uravnoteženo prehrano in zadostno gibanje. Seveda se na ta način ne moremo izogniti prav vsem težavam, lahko pa tveganja močno zmanjšamo. Nato pa smo pozorni še na znake, ki opozarjajo na morebitne težave. 

V primeru, da se srečamo s težavami pri delovanju srca, je pametno iskati zdravniško pomoč. Včasih pa je za to že prepozno in lahko pride do velikih komplikacij, ne da bi imeli priložnost posredovati z obiskom zdravnika. Če je le možno, naslovimo težave s postopki prve pomoči, predvsem nam pridejo prav defibrilatorji.

Defibrilatorji za pomoč v sili

Težav s srcem seveda ne moremo enostavno rešiti sami, lahko pa v nekaterih primerih vseeno precej uspešno posredujemo. To velja tudi, če pride do kakšnih velikih komplikacij, ki vodijo v zastoj srca. V tem primeru je zelo dobrodošlo, če imamo pri roki defibrilator. S to napravo namreč lahko povrnemo normalno delovanje srca oziroma spodbudimo vsaj zadosten pretok krvi, da lahko počakamo na reševalce in zdravniško pomoč.

Dobro je torej vedeti, kako deluje defibrilator in kako ga uporabljamo. Posredujemo lahko v različnih primerih, saj je srčni zastoj razmeroma pogost zaplet, spremlja tudi druge bolezni in težave. Najprej se je pametno pozanimati o znakih srčnega zastoja, a to ni povsem nujno, če želimo pomagati v sili – sodobni defibrilatorji sami prepoznajo znake srčnega zastoja, v nasprotnem primeru ne sproščajo električnih impulzov. Načeloma velja, da lahko pričnemo z oživljanjem in defibrilacijo v vsakem primeru, ko imamo ponesrečenca, ki ni zavesten in ne diha. Če ne gre za srčni zastoj, bodo defibrilatorji posredovali informacije o drugih možnostih oživljanja.

aed

Na terenu se uporablja AED

Obstajajo različne naprave, ki se uporabljajo za odpravljanje nepravilnega bitja srca. Pogosto so ti izdelki seveda zelo prilagojeni svoji nalogi, uporabljajo se v medicini, možno jih je tudi vgraditi v telo pri srčnih bolnikih, ki potrebujejo stalno kontrolo nad delovanjem srca. Naprave, ki so na voljo za javno uporabo v primeru srčnega zastoja, pa so nekoliko drugačne, prilagojene so laičnim uporabnikom. Takšna naprava je AED oziroma avtomatski eksterni defibrilator. S tem smo veliko bolje pripravljeni na pomoč, saj je enostaven za uporabo, tudi če nismo vešči uporabe medicinskih pripomočkov.

AED običajno najdemo v živobarvnih omaricah, ki takoj pritegnejo pozornost. Nameščeni so na javnih mestih, kjer obstaja večje tveganje za srčni zastoj, predvsem seveda tam, kjer se redno zadržujejo večje množice ljudi. Opazili bomo rumene omarice, defibrilator pa je označen še s 3D tablico z zelenim srcem. Takšna naprava je javno dostopna in omogoča hitro posredovanje v primeru, da pride do srčnega zastoja. 

Kako deluje AED?

Za uporabo je AED precej preprost. Na voljo so različni modeli, ki pa se v tem oziru ne razlikujejo kaj dosti: na defibrilator.si recimo najdemo pregled modelov, ki imajo različne funkcije, a delujejo po enakem postopku. Z vidika uporabe so si različni modeli povsem enaki, to določajo tudi predpisi, tako da z uporabo ne bo težav.

AED je zapakiran v kovček, ki ga vzamemo iz omarice in prinesemo do ponesrečenca. Napravo odpremo, nato pa nas defibrilator kar sam vodi skozi postopek. Uporabnik nima veliko zahtevnega dela, pravzaprav je edina obveznost ta, da pravilno namestimo dve elektrodi na telo ponesrečenca, da lahko naprava z električnim impulzom spodbudi delovanje srca. Elektrodi pritrdimo na prsni koš, kar prikazujejo tudi slikovna in zvočna navodila. Naprava sama preveri, ali sta elektrodi pravilno nameščeni, nato zazna srčni utrip in prepozna znake srčnega zastoja. Če ne gre za srčni zastoj, naprava ne sprosti električnega impulza, temveč poda navodila za druge postopke oživljanja. Če pa zazna znake srčnega zastoja, s pritiskom na gumb sprostimo električni impulz, ki spodbudi delovanje srca.

Za AED Slovenija ponuja hitro dostopne naprave

Pomembno je, da imamo defibrilator na voljo v bližini. Ravno zato najdemo defibrilatorje na mnogih javnih mestih, kjer lahko do naprave hitro dostopamo. Pravzaprav ima za AED Slovenija dokaj dobro pokritost, seveda še posebej tam, kjer se zadržuje večje število ljudi. Tako lahko hitro in uspešno pomagamo, če pride do srčnega zastoja.

Zakaj je hiter odziv tako pomemben? Seveda zato, ker srce opravlja nepogrešljivo funkcijo in oskrbuje celotno telo. Če nekaj minut ne deluje, bodo nastale poškodbe tudi v drugih organih, predvsem možgani začnejo hitro odpovedovati, če ne dobijo kisika. Z dobro pokritostjo z AED Slovenija omogoča hiter odziv, s katerim preprečimo takšne posledice zastoja srca. Na voljo imamo le nekaj minut časa, po kakšnih desetih minutah je možnost za preživetje minimalna, že prej pa lahko pričakujemo trajne posledice zaradi omejenega pretoka krvi skozi možgane. Vsaka minuta šteje, zato je dobro imeti defibrilator v bližini, da lahko hitro posredujemo.

Izbira naprav, ki jih ima za AED Slovenija

Pri nas najdemo naprave, ki sledijo uveljavljenim standardom. Za AED Slovenija ponuja naprave s slovenskimi glasovnimi navodili, tako da je uporaba povsem enostavna. Najdemo pa v javni uporabi seveda različne modele, ki se uporabljajo za ta namen. Pobrskamo lahko po raznovrstni ponudbi, kjer najdemo učinkovite defibrilatorje. Vsak nudi osnovne funkcije, ki so potrebne za oživljanje v primeru srčnega zastoja. Nekateri modeli pa nudijo še dodatne funkcije - omenimo recimo model Samaritan 500P, ki ima interaktiven sistem za pomoč pri oživljanju. Spremlja stanje pacienta in pomaga pri različnih postopkih oživljanja, pomaga tudi v primeru, da sploh ne gre za srčni zastoj. Takšne naprave so zelo dobrodošle, seveda pa bomo izbrali pač tisti defibrilator, ki bo najbližji. Veliko bolj pomembno je, da se odločimo pomagati in to storimo pravočasno, kot pa da se poslužimo naprednega defibrilatorja.

AED-naslovna

Nakup defibrilatorja

Naprave, ki jih najdemo v javni rabi, večinoma kupujejo večje ustanove in podjetja. Pogosto so med kupci predvsem občine, ki na ta način skrbijo za svoje občane. Pogosto pa se za nakup defibrilatorja odločijo tudi šole, gasilska društva in podobne organizacije, pa tudi podjetja. Le redko so med kupci posamezniki, saj je cena defibrilatorja načeloma previsoka, da bi lahko upravičili nakup. 

Poleg tega je nakup defibrilatorja lahko precej kompleksen, ne le drag. Pozorni moramo biti na nekatere podrobnosti, ki jih hitro spregledamo, nastanejo pa še nekateri nepredvideni stroški. Pomislimo recimo na montažo, ki je lahko zahtevna. Imeti moramo ustrezno omarico za namestitev defibrilatorja na prostem, napravo je treba zavarovati pred dežjem in drugimi neugodnimi razmerami. Včasih nakup defibrilatorja že vključuje tudi dodatno opremo, včasih pa je treba to doplačati. Poleg omarice potrebujemo še tablice in nalepke za označevanje. 

Nato imamo z defibrilatorjem še nekaj dela. Napravo moramo pregledati in se prepričati, da je pripravljena na uporabo. Na dolgi rok jo moramo vzdrževati, predvsem moramo zamenjati potrošni material. Najbolj kritična je baterija, menjamo pa tudi elektrode. Stanje preverimo po vsaki uporabi, sicer pa na nekaj let, kakor veljajo priporočila za izbrani model.

Nakup defibrilatorja za srčne bolnike

Včasih je smiselno kupiti defibrilator, če se soočamo s težavami s srcem oziroma imamo visoko tveganje za srčni zastoj. Kakšnih velikih težav z nakupom verjetno ne bo, saj so defibrilatorji na voljo v prosti prodaji in jih lahko enostavno kupimo. Poleg tega se izognemo nekaterim drugim komplikacijam, če ne nameravamo ponuditi naprave v javno uporabo, s tem bo nakup defibrilatorja tudi nekoliko cenejši. 

Za srčne bolnike sicer lahko pogosto dobimo tudi druge pripomočke, ki so bolje prilagojeni takšnemu načinu uporabe, tudi cenejši in bolj praktični. Seveda pa je to odvisno od dotičnih težav in možnosti, ki jih imamo na voljo. Vsekakor se splača pobrskati tudi po ponudbi trgovcev, ki imajo v ponudbi defibrilatorje.

Defibrilator prodaja več trgovcev

Izbire je kar dosti, kar je lahko zelo dobrodošlo, a hkrati to pomeni, da bo treba najti ustrezne modele glede na naše potrebe. Vsak defibrilator bo dobro deloval v primeru srčnega zastoja in načeloma ne moremo pričakovati velikih razlik v delovanju, a vseeno smo pozorni na lastnosti posameznih modelov. Poleg tega se defibrilator prodaja v različnih kompletih in ponudba ne vključuje vedno le samega defibrilatorja.

Ker defibrilator prodaja več trgovcev, lahko pričakujemo tudi različne cene. Defibrilatorji so za mnoge kupce relativno dragi, zato je dobro pobrskati po konkurenčni ponudbi in najti ugodnejše cene. Na srečo lahko pobrskamo po internetu in najdemo cenik za defibrilator na https://defibrilator.si/cenik.html  in premislimo o različnih možnostih v našem cenovnem rangu. Ob tem smo pozorni, da upoštevamo tudi druge stroške, ki jih bomo imeli z napravo. Omenili smo že montažo in vzdrževanje, poleg tega pa včasih koristimo še druge možnosti, recimo usposabljanje za uporabo, lahko tudi izvedbo tečajev za javnost. Kar dosti možnosti imamo, zato nas čaka tudi nekaj odločitev, če se odločimo za nakup defibrilatorja.

Pred nakupom se je treba prepričati še o tem, da defibrilator prodaja zanesljiv trgovec, ki ima kakovostno opremo. Defibrilatorji morajo ustrezati predpisanim standardom, da se lahko nanje ob uporabi res zanesemo. Žal se najdejo tudi trgovci, ki imajo neustrezne naprave, ki se po navadi prodajajo po sumljivo nizkih cenah. A na srečo lahko hitro prepoznamo verodostojno ponudbo in izkoristimo možnosti, ki nam jih dajejo na razpolago ugledni trgovci, tudi če se pri njih defibrilator prodaja po nekoliko višji ceni.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja