To so najbolj priljubljene vrste koles!

November 1, 2021

Poznate različne vrste koles? Ponudba na trgu je precej pestra in odločamo se lahko med različnimi variantami, ki odgovarjajo na številne posebne potrebe uporabnikov. Gotovo znamo ločiti vsaj cestna in gorska kolesa, vmes pa imamo še celo vrsto drugih izvedb, ki so lahko še toliko bolj zanimive za kolesarske navdušence. Tako se splača pred nakupom kolesa preleteti ponudbo, ki jo imajo zanesljive kolesarske trgovine.

V večjih kolesarskih trgovinah najdemo na enem mestu celo zbirko različnih vrst koles. Kar na spletu se lahko pozanimamo o tem, katere opcije so nam na voljo. To ponuja kolesarska trgovina Wheelbase, ki ima širok nabor koles in kolesarske opreme. Pobrskamo lahko po različnih kategorijah, v katere so razvrščena sodobna kolesa.

Prava zanimivost je gravel kolo

Obstajajo različne vmesne variante med gorskimi in cestnimi kolesi. Ti modeli so prilagojeni za različne namene, predvsem za razgibano vožnjo na vseh terenih - gravel kolo prevzema ključne odlike z obeh strani, ima prednosti tako gorskih kot cestnih koles, medtem ko njihove pomanjkljivosti s tem kompromisom uspešno nadoknadi.

V praksi je gravel kolo oblikovano tako, da ponuja kar najboljšo izkušnjo na vseh mogočih terenih. To je idealno za avanturiste, ki želijo opravljati dolge kolesarske izlete in še zdaleč ne nameravajo kolesa uporabljati le na cesti. Takšno kolo se odlično obnese na razgibanem terenu, za razliko od gorskega kolesa pa ponuja izjemno izkušnjo tudi na cesti. Gravel kolo je kot nalašč za aktivne kolesarje, ki želijo pri svojem hobiju preseči vse ovire. Gre za res vsestransko kolo, s katerim bomo zelo zadovoljni ob vsaki odpravi. 

Nenazadnje se gravel kolo lahko zelo dobro obnese tudi kot transportno sredstvo v urbanem okolju. Še bolj zadovoljni pa bomo ob kolesarskih izletih v naravi, v takšni situaciji to kolo najbolj izstopa. Dobro bomo pripravljeni na vse, zato pri dogodivščinah pač ne bo omejitev. Gre za vsestransko kolo, ki je dobro prilagojeno za različne načine vožnje.

kolesarjenje

Za posebne primere so bolj ustrezna downhill kolesa

Medtem ko je vsestransko kolo za različne terene vsekakor lahko zelo dobra izbira, pa v določenih primerih potrebujemo tudi prilagojeno opremo za posebne izzive. Ne rabimo kolesa, ki bi bilo zadovoljivo v vseh primerih, temveč iščemo kolo, ki je vrhunsko za točno določen namen, tudi če se v drugih situacijah precej slabo obnese. Najboljši primer so nedvomno downhill kolesa, ki so zelo atraktivna opcija za ljubitelje vrtoglavih kolesarskih spustov.

Downhill kolesa so zelo dobro prilagojena svojemu namenu, to je varno spuščanje po razgibanem terenu. Narejena so predvsem za uporabo na nepredvidljivih naravnih površinah, se pa downhill včasih izvaja tudi na urejenih podlagah z raznimi umetnimi ovirami. V obeh primerih lahko računamo na to, da bo dobro kolo zagotovilo varno in zanesljivo vožnjo ob večjih hitrostih.

Na pogled downhill kolesa spominjajo na gorska kolesa, imajo zelo široke gume za popolno stabilnost in dober oprijem, odlično vzmetenje za razgiban teren, široko in močno krmilo ter druge značilnosti, ki izstopajo pri vožnji po zahtevnih terenih. Hkrati lahko pričakujemo, da bo okvir kolesa ojačan, da bo lahko preživel tudi večje obremenitve. To so kvalitetna in vzdržljiva kolesa, s katerimi se lahko brez zadržkov podamo tudi preko kakšnih skokov in drugih ovir.

Po downhill kolesih posegajo predvsem tisti, ki se s temi dejavnostmi resno ukvarjajo. Ta kolesa niso tako primerna za splošno rabo, čeprav jih seveda lahko dobro izkoristimo tudi kot običajno gorsko kolo. Bržkone pa bomo veliko bolj zadovoljni z običajnim gorskim kolesom, ki je nenazadnje tudi veliko cenejše. Downhill kolesa so pač prilagojeno orodje za posebne namene, zato se zanje odločajo le tisti, ki bodo njihove posebnosti znali tudi dobro izkoristiti, kar upravičuje visoko ceno. Ostali ljubitelji adrenalinskega kolesarjenja po naravnih površinah pa se bodo odločili za gorsko kolo, ki je v takšnih primerih veliko bolj smiselna izbira.

Gorsko kolo ponuja veliko možnosti

Medtem ko so downhill kolesa dobro prilagojena točno določenemu namenu, imajo splošna gorska kolesa bistveno več variacije. Nenazadnje se v to kategorijo gotovo uvrščajo tudi kolesa za downhill, pa še mnoge druge izvedbe za uporabo na nepredvidljivih zunanjih površinah.

Gorska kolesa namreč družijo le nekatere osnovne značilnosti, v podrobnostih pa so si ti modeli lahko zelo različni. Predvsem lahko od vsakega gorskega kolesa pričakujemo, da bomo imeli možnost uporabe na različnih razgibanih terenih – ta kolesa imajo namreč široke gume z globokim profilom, kar omogoča zanesljivo vožnjo na neugodni podlagi. Gume dobro primejo na različnih površinah, tako da smo pri vožnji po naravi lahko brezskrbni. So tudi bolj odporne in prilagodljive, torej pripravljene na posebne izzive. Načeloma so gorska kolesa dobro vzmetena, saj se uporabljajo na zelo razgibanih terenih. Značilen je širok razpon prestav, ki omogočajo enostavno obračanje pedalov tudi pri nižjih hitrostih in pri vožnji v klanec. To so le nekatere izmed značilnosti, ki jih imajo gorska kolesa. 

Gorska kolesa v bogati ponudbi

Ravno zato, ker jim njihove značilnosti omogočajo zelo vsestransko uporabo na različnih poteh, so gorska kolesa zelo priljubljena. Poleg tega v tej kategoriji najdemo izjemno širok nabor različnih modelov, ki se dobro prilagajajo potrebam različnih kupcev oziroma uporabnikov. V spletni trgovini na https://www.wheelbase-shop.com/kategorija-izdelka/kolesa-in-okvirji/gorska-kolesa/ pobrskamo po zbirki gorskih koles, ki so na voljo raznovrstnim kolesarskim navdušencem. 

Po teh modelih res posegajo zelo raznovrstni kupci, saj gre za kolesa, ki so dobro pripravljena na praktično vsak izziv. To je pravzaprav kar samoumevna izbira, če ne nameravamo voziti le po cestah. Splošni uporabniki se bodo odločili za gorska kolesa, nekoliko zahtevnejši kupci bodo preverili še druge opcije glede na svoje potrebe. V vsakem primeru je zelo dobrodošlo, da imamo na tem področju na voljo zelo široko ponudbo, ki jo lahko dobro izkoristimo pri nakupu novega kolesa. Posebno zanimivost prav med gorskimi kolesi ponujajo električna kolesa, ki si gotovo zaslužijo dodatne omembe.

Električno kolo Scott

Če se odločamo za električno kolo, se splača izbrati prepričljiv model kakšne ugledne znamke. Vedno je dobra ideja električno kolo Scott, ki svojih uporabnikov gotovo ne bo pustilo na cedilu. Računamo lahko na to, da bomo takšno kolo zelo dobro izkoristili na vseh svojih poteh, zato vsekakor ni vseeno, za kateri model se odločimo. Pravzaprav moramo poznati že nekatere osnovne značilnosti električnih koles, da lahko prepoznamo njihove prednosti in potencial, ki ga imajo v primerjavi z običajnimi kolesi.

Najbolj atraktivno bo električno kolo Scott za tiste, ki želijo s kolesom opravljati tudi kakšne daljše poti. Daljši izleti so pogosto precej naporni in dolgotrajni, kar je lahko zanimiv izziv in nudi prav posebno zadovoljstvo ob prihodu na cilj. A prav tako so nam zaradi tega zunaj dosega nekatere čudovite destinacije, prav tako ne moremo povsem po želji načrtovati svojega izleta, če se bomo večino časa mučili z napornimi kilometri. Električno kolo nas pri tem močno razbremeni in nam odpre številne nove možnosti pri načrtovanju kolesarskega izleta. Zanesljivo električno kolo Scott lahko uporabimo za opravljanje daljših tur, ne da bi se pri tem pretirano naprezali. V izletu bomo dejansko uživali, ob prihodu na svojo destinacijo pa bo ostalo nekaj energije za občudovanje okolice in druge aktivnosti. Ravno na ta način postanejo kolesarski izleti v Sloveniji še posebej zanimivi, obiščemo lahko nekatere atraktivne turistične točke in druge kotičke, ki so bili prej zunaj našega dosega.

Električno kolo Scott nam olajša vožnjo v klanec in premagovanje dolgih kilometrov, ima pa tudi druge prednosti. Med drugim lahko takšno kolo uporabljamo tudi za opravljanje vsakdanjih poti po opravkih, tudi pri tem je električni pogon nadvse dobrodošel.

Elektricno kolo na dopustu

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja