Vse, kar morate vedeti o patentu in blagovnih znamkah!

November 15, 2021

Sodobno poslovanje v veliki meri temelji na intelektualni lastnini, ki jo uporabljamo za razločevanje svoje ponudbe in za pridobivanje konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi ponudniki v isti panogi. Pravzaprav je ravno za najbolj uspešna podjetja značilno to, da so se uspela uveljaviti prav zaradi svojih inovacij. Tako je zelo pomembno, da poznamo različne možnosti pri zaščiti intelektualne lastnine – tu se namreč pojavljajo tudi tveganja za zlorabe, recimo za kršitev patenta. Vedeti moramo, kako se pred tem zaščititi in kako ukrepati, če do kršitev pride.

Preprečite kršitev patenta

V praksi nam zaščita intelektualne lastnine daje le pravno podlago, da lahko preganjamo morebitne kršitve. Zato se splača spoznati predvsem ukrepe, ki jih imamo na voljo, če pride do kršitev patenta. Če imamo ustrezno zaščito, namreč te kršitve lahko uspešno sankcioniramo. Jih pa moramo najprej ugotoviti, kar je odgovornost imetnika patenta – ne moremo pričakovati, da bodo morebitne kršitve preganjali drugi organi, sami jih moramo prijaviti in nato zahtevati obravnavo pri ustreznih službah. Vsekakor lahko pridemo do ugodnega razpleta, a prvi korak moramo storiti sami, ko ugotovimo kršitev patenta. Tu so nam sicer na boljo tudi storitve patentnih zastopnikov in drugih strokovnjakov, ki pomagajo pri zaščiti intelektualne lastnine. Na https://www.patent.si/storitve najdemo predstavitev storitev, ki so nam na voljo, če želimo svojo intelektualno lastnino kar najbolje zaščititi.

Ti ukrepi se sicer začnejo že prej, običajno s prijavo patenta in s postopki, ki skrbijo za zaščito drugih vrst intelektualne lastnine. To je nujna podlaga, da lahko kršitve sploh preganjamo. Treba bo opraviti postopke, ki so za to potrebni, nato pa redno skrbeti za to, da patent ne poteče. V nekaterih primerih z zaščito intelektualne lastnine ne bo veliko dela, saj so ti postopki relativno preprosti in tudi niso pretirano dragi. A to velja predvsem za posamezne patente in blagovne znamke, drugače je v večjih podjetjih, ki se redno soočajo s tveganji za kršitve, potrebujejo večje število patentov in znamk ter želijo imeti nad njimi tudi popoln nadzor.

Prjava-patenta

Delo z intelektualno lastnino olajša patentni zastopnik

Dela bo torej kar veliko, ne glede na to, ali se zanimamo za zaščito posameznih idej in izumov ali pa imamo v mislih splošno zaščito mnogih vsebin, ki se uporabljajo pri poslovanju. Že postopki zaščite so lahko velik birokratski zalogaj, pa tudi znaten strošek. Nato je treba bdeti nad veljavnostjo in roki za podaljšanje. Vse to lahko prevzame patentni zastopnik, ki pomaga pri ohranjanju nadzora nad intelektualno lastnino. 

Najpogosteje se koristijo storitve zastopnikov že pri pripravi na zaščito intelektualne lastnine. Oblikuje se prilagojena strategija zaščite intelektualne lastnine, da se določi, katere oblike zaščite sploh pridejo v poštev. V tem postopku določimo tudi vse opravke, ki jih bomo imeli, če želimo svojo intelektualno lastnino dobro zaščititi. Že tu lahko patentni zastopnik prevzame veliko dela, predvsem pa nam zagotovi, da bomo imeli na koncu učinkovito zaščito.

Še bolj pomemben je patentni zastopnik pri dejanski izvedbi postopkov, ki vodijo do zaščite intelektualne lastnine. Ti postopki so lahko precej kompleksni, gotovo se ne želimo sami ukvarjati z birokracijo. Veliko časa bi si morali vzeti, da bi se sploh pozanimali, kaj vse je treba opraviti. Patentni zastopnik je že dobro pripravljen na vse obveznosti in učinkovito opravi postopke, ki nam nudijo zaščito. Povsem brez težav bomo pridobili zaščito za različne oblike intelektualne lastnine. S pomočjo zastopnika se izognemo tudi stroškom, ki bi si jih morda nakopali, če bi se izvedbe postopkov lotili sami.

Vsekakor se splača izkoristiti storitve, ki jih nudi patentni zastopnik. Najbolj koristni so ti strokovnjaki pri patentiranju, a prav tako se dobro izkažejo pri registraciji blagovne znamke in pri drugih nalogah, ki jih imamo pri zaščiti različnih vrst intelektualne lastnine. 

Zanesljiva zaščita blagovne znamke

Pogosto se osredotočamo na patente, ki pridejo v praksi nekoliko bolj do izraza. Zaščitijo namreč kritične vsebine intelektualne lastnine, predvsem kakšne inovacije in izume, ki predstavljajo veliko konkurenčno prednost pri proizvodnji izdelkov ali opravljanju storitev. A tudi blagovne znamke imajo izredno pomembno vlogo pri poslovanju podjetij. Ščitijo namreč prepoznavne znake, brez katerih sploh ne bi mogli učinkovito predstaviti svoje ponudbe.

Pri poslovanju redno uporabljamo najrazličnejše znake, s katerimi označujemo svojo ponudbo. Nenazadnje imamo že logotip podjetja, da ciljna publika lahko prepozna pravega ponudnika. Izdelke opremljajo prepoznavne podobe, značilna grafična predloga, barvne kombinacije, tudi napisi in slogani. Vse to so primeri intelektualne vsebine, ki jo potrebujemo za pridobivanje konkurenčne prednosti. Blagovne znamke imajo zato zelo pomembno vlogo, preprečujejo zlorabe s strani konkurence, ki želi izkoristiti prednosti prepoznavnih znakov, ki so med ciljno publiko že uveljavljeni in priljubljeni. 

Blagovna znamka torej vključuje prepoznavne znake, predvsem so to grafični simboli, kot je logotip. Zaščitimo lahko različne znake, napise, barvne kombinacije, grafične predloge, skratka vse vizualne elemente, ki se uporabljajo za razlikovanje med izdelki in storitvami ter ponudniki na konkurenčnem trgu. A pozor, to še ne pomeni, da bomo res lahko pridobili blagovno znamko za vsako malenkost, ki nam pride na misel. Zaščitimo le podobe, ki imajo dejansko vlogo pri razločevanju ponudbe. To je smiselno tudi z vidika stroškov in postopka za registracijo.

Registracija blagovne znamke

Postopek je načeloma precej enostaven, sploh če se odločimo le za zaščito logotipa ali kakšnega drugega prepoznavnega simbola. To pomeni, da pridejo blagovne znamke v poštev tudi za manjša podjetja in samostojne podjetnike, nenazadnje tudi te pravne osebe potrebujejo zaščito svojih prepoznavnih znakov. Postopek opravimo na uradu za intelektualno lastnino, pomaga nam lahko tudi patentni zastopnik. Ni pa vedno posebne potrebe po zastopstvu, če lahko sami pripravimo ustrezne materiale, ki jih je treba oddati ob registraciji znamke. Nekoliko drugače je pri prijavi patenta, pri teh postopkih je veliko bolj priporočljivo izkoristiti storitve patentnih zastopnikov.

prijava patenta

Kako poteka patentiranje?

V osnovi je postopek prijave patenta sicer precej podoben kot pri registraciji znamke, se pa hitro pokažejo tudi nekatere razlike. Spet je možno postopek opraviti kar samostojno, a veliko bolj priporočljivo je, da nam pomaga zastopnik, ki lahko te opravke prevzame v celoti ali pa nam le svetuje.

Za patentiranje je namreč zelo pomembno, da pripravimo ustrezno predstavitev idej in izumov, ki jih želimo zaščititi. Pri blagovni znamki enostavno oddamo grafične podobe, ki jih imamo tako ali tako že pripravljene v ustrezni obliki. Idej ne moremo tako enostavno spraviti na papir, sploh če še nimajo prave aplikacije v stvarnem svetu. A to patentiranje zahteva, zato se ne moremo izogniti tej obveznosti. Treba bo pripraviti podroben opis iznajdbe, ki jo želimo zaščititi, pri tem pa moramo predstaviti tudi uporabno vrednost ideje. Patentiramo lahko le izume, ki so dejansko uporabni za dejavnost, ki jo opravljamo, ni pa treba imeti prototipa ali druge pripravljene opreme. 

Predstavitev izuma ni vse, kar je treba pripraviti za patentiranje. Opravka imamo še z drugimi obveznostmi, nenazadnje gre za cel postopek, ki ga je treba opraviti po korakih. Imamo še kar nekaj dela že s tem, da se odločimo, kakšno zaščito pričakujemo – včasih najdemo ugodne možnosti, da zaščitimo prav kakšne specifične izume, včasih pa potrebujemo široko zaščito, da preprečimo vse mogoče zlorabe. Pozorni smo na področje zaščite, tudi geografsko, saj patentiranje morda velja le na domačem trgu.

Postavljeni smo torej pred mnoge pomembne odločitve in pred zahteven postopek, ki nam bo vzel veliko časa in truda. Veliko bolje bo, da nalogo prepustimo zastopniku. Patentni zastopnik Patent.si opravlja obveznosti pri patentiranju, tako da ne bomo imeli veliko dela s temi opravki. Pričakujemo, da bo možno iznajdbe zanesljivo zaščititi in dobro izkoristiti pri poslovanju, zato je zelo smiselno izbrati izkušenega zastopnika, ki skozi cel postopek zagotavlja kar najboljšo izkušnjo.

Patent in druge možnosti zaščite intelektualne lastnine

Patentni zastopnik nam pomaga že prej, ko se odločamo med različnimi možnostmi zaščite intelektualne lastnine. Morda bomo imeli s tem kar nekaj težav, čeprav to ni nujno. Predvsem za patent lahko hitro ugotovimo, da ga potrebujemo – ta oblika zaščite intelektualne lastnine namreč pokriva izume in iznajdbe, ki jih želimo izkoristiti pri poslovanju na konkurenčnem trgu. Včasih pa ni tako jasnih razlik med posameznimi oblikami zaščite intelektualne lastnine. Patent se recimo ne more zamenjati z blagovno znamko, lahko pa so si blagovne znamke precej podobne z vsebino, ki jo pokrivajo tudi avtorske pravice.

Tudi tisti, ki se odločijo za patent, ne bodo imeli vedno povsem enostavne odločitve med različnimi možnostmi na tem področju. Treba se je pozanimati, kakšna je razlika med patentom in modelom, prav tako pridejo v poštev včasih tudi znamke. Tu so lahko kritične že podrobnosti, na katere nismo vedno pozorni, tako da se lahko kaj hitro zgodi, da bomo zagrešili kakšno napako in nas bo na koncu tudi zaščita pustila na cedilu. Ne moremo pričakovati, da bomo svoje pravice lahko uveljavljali in preganjali morebitne kršitve, če nismo opravili pravih postopkov in pridobili prave zaščite.

To je še dodaten argument, ki govori v prid izbiti patentnega zastopnika. Strokovnjakom se splača prepustiti pripravo celotne strategije, da ne bomo imeli dela in skrbi s tem, ali je bolje izbrati patent ali blagovno znamko. Sploh v primeru, da se zanimamo še za druge, manj znanje oblike zaščite intelektualne lastnine, pride profesionalno zastopstvo gotovo še posebej prav. Pričakujemo, da bomo dobili prepričljive rešitve, s katerimi bomo zelo zadovoljni, predvsem pa bomo imeli zanesljivo zaščito svoje intelektualne lastnine.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja