Za uspešno in enostavno preživetje v naravi

November 1, 2021

Kaj lahko se zgodi, da se znajdemo nekje v divjini in se zanašamo le na svoje spretnosti in kakovostno opremo, ki jo imamo s seboj. Včasih v tako situacijo vodijo kakšne nesreče in nezgode, lahko se izgubimo, se pokvari avto ali pa se pripeti kakšna druga nepredvidena ovira. Bolj pogosto pa je, da se namenoma odpravimo na teren, na prostem uživamo v raznih aktivnostih, ob tem pa želimo biti dobro opremljeni, da nam bo preživetje v naravi res v veselje.

V vseh teh primerih bomo potrebovali za preživetje v naravi ustrezno opremo, ki se jo splača imeti s seboj. Potrebujemo kar nekaj različnih pripomočkov, največ poudarka pa dajemo tistim, ki so res kritični, če se znajdemo v škripcih.

Šotorsko krilo se izkaže za nepogrešljivo

Poskrbeti moramo recimo za dobro zavetje pred neugodnimi vremenskimi dejavniki. Kar presenetljivo je, kako hitro se tudi v poletnih večerih temperatura močno spusti, sploh če kampiramo na kakšni točki, ki nima dobrega zavetja pred vetrom. Prav tako se lahko srečamo z dežjem in nevihtami ter drugimi nevšečnostmi. V vseh teh primerih je pametno imeti šotorsko krilo, ki nas zavaruje pred neugodnimi dejavniki okolja. Običajno se šotorsko krilo uporablja kot šotor, torej uredimo zaščiteno bivališče za mirno nočitev na prostem. Je pa tak kos opreme še precej bolj vsestranski, zato se priporoča bolj kot šotor. S šotorom lahko le prenočujemo, medtem ko nam daje šotorsko krilo še možnosti za druge vrste uporabe, kar je za preživetje v naravi vedno dobrodošlo. Lahko se recimo zaščitimo tudi pred močnim soncem, uporabimo šotorsko krilo kot podlago za sedenje ali za opremo, dobro funkcionira kot odeja, lahko tudi za brisanje in čiščenje. Kar dosti možnosti za uporabo imamo, zato je šotorsko krilo vsekakor priporočljiv kos opreme, če nameravamo prenočevati na prostem.

Tudi šotori se lahko dobro obnesejo, poleg tega imamo na voljo še celo vrsto drugih rešitev. Odločamo se za tisto opremo, ki ponuja kar najboljše prednosti za našo situacijo. Tako pridejo v poštev tudi kakšni pripomočki, s katerimi naslovimo specifične potrebe, ne le vsestranska oprema.

savotta šotor

Včasih je nujna tudi maskirna mreža

Izvrsten primer takšne opreme je maskirna mreža, ki je pogosto zelo dobrodošla, medtem ko si mnogi niti ne predstavljajo, kaj bi z njo počeli na terenu. Tudi tisti, ki redno kampirajo in se podajajo na dolge odprave v osrčje neokrnjene narave, morda ne najdejo razloga, da bi s seboj vzeli maskirno mrežo. Nenazadnje je to vojaška oprema, torej ima prav posebno funkcijo, ki je pri pohajkovanju po gozdu verjetno ne bomo mogli dobro izkoristiti. Nam pa trgovci nudijo tudi to opremo, ponudba je zanimiva in se jo splača preučiti – vojaška trgovina Opremljen.si ponuja nabor maskirnih mrež, ki jih bodo nekateri interesenti prepoznali kot izredno uporabno opremo.

Najbolj zanimiva bo ta oprema gotovo za lovce, ki potrebujejo nekaj posebne opreme pri svojih aktivnostih v naravi. Za tiste, ki želijo biti na terenu kar se da neopazni, je kamuflažna oprava naravnost nujna. Lovci za ta namen uporabljajo lovska oblačila in kapo, za opremo pa poskrbi prav maskirna mreža. Ta ima zelo prepričljiv učinek, če se želimo skriti pred živalmi, saj zakrije izstopajoče oblike in barve opreme, ki jo prenašamo s seboj. Dosežemo lahko izvrstne učinke in se povsem zlijemo z okoljem, tako da bomo neopazno občudovali okolico in čakali na živali. To je nadvse uporabna oprema, ki jo bodo lovci s pridom izkoristili.

Je pa maskirna mreža lahko uporabna tudi v drugih primerih. Včasih recimo puščamo na terenu kakšno drugo opremo in tovore, ki jih želimo nekoliko zakriti, takšna mreža se lahko uporablja tudi za osnovno zaščito. Hitro bomo našli različne možnosti za uporabo takšne opreme.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja