Življenje je lažje s pravim invalidskim vozičkom

November 1, 2021

Kar težko si predstavljamo, s kakšnimi ovirami in izzivi se vsakodnevno srečujejo tisti, ki se ne morejo zanašati na popolno mobilnost svojega telesa. Niti pomislimo ne na vse podrobnosti, ki so lahko zelo moteče v takšnem primeru. Hitro pa se z njimi seznanimo, če se nam kaj zgodi in se moramo prilagoditi omejitvam pri delovanju telesa. Po poškodbi lahko obiščemo fizioterapijo

 Včasih je dovolj že kakšen zvin ali zlom, da se soočimo z nepričakovanimi izzivi, še več težav pa bodo gotovo imeli tisti, ki se znajdejo na invalidskem vozičku. S takšno opremo je sicer omogočena osnovna mobilnost, ne moremo pa pričakovati, da bo možno brez težav opraviti vse vsakdanje poti.

Kaj nam omogoča dober invalidski voziček?

Glede na to, da je invalidski voziček naravnost nepogrešljiva oprema za vse, ki izgubijo funkcionalnost svojih spodnjih okončin, se vsekakor splača pobrskati po ponudbi naprednih modelov, ki nam življenje lahko močno olajšajo. Se bo pa že takoj izkazalo, da je najbolj kritična pravzaprav osnovna funkcija invalidskih vozičkov – nudijo nam mobilnost in samostojnost, četudi se na poti srečujemo z raznimi težavami. 

Pomembno je torej predvsem to, da imamo primeren invalidski voziček, s katerim lahko enostavno upravljamo. Nato lahko prepoznamo razlike med različnimi izvedbami in modeli. Primerjava invalidskih vozičkov nam lahko veliko pove o tem, kakšno izkušnjo pričakujemo, še več podrobnosti pa odkrijemo, če lahko to opremo preizkusimo. Nekatere razlike se pokažejo šele po dolgoročni uporabi, je pa pametno, da vseeno preizkusimo udobje in funkcionalnost modelov, ki nas zanimajo.

Izbira invalidskega vozička sicer ni vedno povsem prosta. Običajno najprej raziščemo rešitve, ki nam jih ponuja zdravstveno zavarovanje – tu morda najdemo možnosti za financiranje tovrstne opreme, ni pa nujno, da bo to res prava izbira, sploh če ciljamo na boljšo izkušnjo od tiste, ki jo ponujajo osnovni medicinski pripomočki. Zato se pogosto zanimamo za naprednejše invalidske vozičke, ki nam ponujajo bistveno boljšo izkušnjo pri redni uporabi. Predvsem se z edinstvenimi prednostmi izkažejo električni vozički, ni pa nujno, da bo res potrebna takšna nadgradnja, saj je ponudba tudi sicer precej pestra.

električni invalidski voziček

Električni invalidski skuter je lahko v veliko pomoč

Na tem področju imamo kar dosti izbire, sploh če res ciljamo na najboljšo opremo in nismo pripravljeni sklepati kompromisov. Ne moremo pa zatrditi, da je le ena izbira najboljša. Invalidski vozički namreč služijo vsakemu posamezniku, ki ima svoje želje in potrebe. Včasih se že takoj srečamo z nekaterimi prioritetami in omejitvami, ki usmerjajo izbiro. Tako je lahko električni invalidski skuter izvrstna izbira, lahko pa je takšna oprema tudi povsem neustrezna, kljub temu, da je namenjena prav za pomoč pri težavah z mobilnostjo.

Za električni invalidski skuter je značilno to, da je zelo praktičen in odpira mnoge možnosti pri uporabi. Ni pa to pravi invalidski voziček, zato ni primeren za osebe, ki povsem izgubijo funkcijo svojih nog. Skuter ima manjši sedež in ne nudi tako dobre podpore, je pa seveda zasnovan za to, da uporabnika močno razbremeni pri opravljanju kakšnih krajših poti. Gre torej za udobno in praktično napravo, ki pa ni nadomestilo za invalidski voziček. Večinoma se električni invalidski skuter uporablja za pomoč pri opravljanju vsakodnevnih poti, pogosto pa nam pride zelo prav v tistih okoljih, kjer se želimo razbremeniti ob dolgotrajni hoji ali stanju na nogah. 

Te naprave so dobro prilagojene tistim, ki potrebujejo pomoč pri mobilnosti. Koristne so za različne vrste uporabnikov, predvsem pa za starejše, za nosečnice, osebe s poškodbami in bolečinami, tudi za mnoge druge uporabnike, ki bodo v ponudbi našli pravo rešitev za svoje tegobe. Pobrskamo lahko po pestri zbirki različnih modelov na https://www.rehapar.si/kategorija-izdelka/elektricni-skuterji/ – ta ponudba je primerna za širok krog različnih uporabnikov, tudi za tiste, ki sicer ne potrebujejo invalidskega vozička. Gre za opcije, ki jih je pametno izkoristiti, sploh če imamo na voljo kvalitetno opremo.

Invalidski električni skuter in invalidski vozički

Na voljo so vsestranski skuterji, ki so v veliko pomoč pri mobilnosti. Dobro pokrivajo potrebe oseb, ki ne morejo dolgo časa stati in opravljati daljših poti na nogah. Včasih so zanimivi tudi za invalide, ki ne morejo uporabljati svojih nog. V takšnih primerih se lahko invalidski električni skuter vsekakor dobro izkaže, a pametno je poznati tudi alternative. To namreč ni invalidski voziček, posegamo lahko tudi po drugih vrstah podobne opreme.

Električni invalidski vozički so bolje prilagojeni tistim, ki sploh ne morejo hoditi. Medtem ko invalidski električni skuter še vedno zahteva nekaj podpore, bo pravi invalidski voziček bolj udoben in primeren za sedenje brez uporabe nog. Ima prilagojen sedež, v katerem lahko brez težav stabilno sedimo. Poleg tega je invalidski voziček po navadi tudi lažje upravljati, saj imamo popoln nadzor nad usmerjanjem s pomikom komandne palice. To je idealna rešitev tudi za tiste, ki imajo težje poškodbe in druge težave z mobilnostjo. Invalidski električni skuter upravljamo s krmilom, ki usmerja prednje kolo, pospešek pa upravljamo z ročko. Tako zahteva nekaj več truda, če nameravamo skuter redno uporabljati.

V obeh primerih seveda lahko pričakujemo, da si bomo življenje močno olajšali, saj nam električna oprema te vrste omogoča neovirano mobilnost po urejenih površinah. E-voziček je dobro pripravljen na nekatere ovire, s katerimi se na poti pogosto srečujemo, ima zadostno zmogljivost za vožnjo po naklonih, poleg tega z visoko kapaciteto baterije omogoča opravljanje daljših poti. Skuter je načeloma nekoliko bolj fleksibilen na terenu, čeprav ima tudi določene pomanjkljivosti. Lahko ga zelo dobro izkoristimo v različnih okoljih, medtem ko je invalidski voziček povsem nepogrešljiv prav povsod, kjer želimo imeti nekaj več mobilnosti pri premagovanju razdalj. 

Najdemo pa tudi razne prilagoditve in raznovrstne modele v obeh kategorijah. Tako se lahko odločimo za opremo, ki nam bo kar najbolj ustrezala, na voljo so zelo praktične izvedbe.

Zložljiv invalidski voziček

Včasih je pomembno tudi to, da je invalidski voziček sam kar se da okreten. Nenazadnje se želimo zapeljati tudi po kakšnih opravkih, v vozičku ne presedimo celega dne. Lahki in elegantni vozički imajo svojevrstne prednosti, res pa je, da teh odlik ne moremo enostavno najti pri električnih vozičkih. Res praktičen zložljiv invalidski voziček na električni pogon je prava redkost, so pa takšni modeli hkrati tudi zelo prepričljivi.

Splača se torej pobrskati po opcijah, ki jih ponujajo uveljavljeni proizvajalci in dobavitelji naprednih medicinskih pripomočkov. Med električnimi vozički najdemo tudi takšne, ki se lahko lepo zložijo in pospravijo. Dober zložljiv invalidski voziček najdemo v ponudbi podjetja Rehapar, ki predstavlja več opcij na tem področju. Ker imamo pri izbiri različne prioritete, je zelo pomembno, da najdemo več možnosti, med katerimi lahko izbiramo. 

invalidski voziček

V mnogih situacijah je zložljiv invalidski voziček kar nujen

Vsak invalidski voziček prinaša dobrodošlo pomoč pri zagotavljanju mobilnosti, električni vozički pa se pri tem še posebej dobro obnesejo. A za samostojno življenje računamo tudi na druge funkcije, že pri vsakdanjih opravkih se izkaže, da mora biti voziček preprost za spravljanje in prenašanje.

Funkcije, ki jih ima zložljiv invalidski voziček, pa najbolj izstopajo pri kakšnih daljših poteh, sploh če voziček kombiniramo tudi z drugimi sredstvi za pomoč pri mobilnosti. Nenazadnje voziček pogosto prevažamo tudi v avtu. Če imamo zložljiv invalidski voziček, ki ga lahko enostavno vzamemo s seboj tudi v avto, bomo imeli veliko več možnosti za neovirano gibanje, brez težav lahko dosežemo bolj oddaljene destinacije, ne da bi imeli veliko dela s samim vozičkom.

Takšne rešitve so nadvse dobrodošle, saj v vsakdanjem življenju lahko naredijo veliko razliko. Gotovo ne želimo biti omejeni le na doseg, ki ga imamo s samim vozičkom, čeprav sodobni električni vozički že ponujajo za kakšnih 25 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Ciljamo predvsem na neodvisnost, ki jo dobimo z dodatnimi funkcijami, tudi z zložljivim mehanizmom. Takšno opremo bodo dobro izkoristili mnogi uporabniki, ki si želijo pomagati pri težavah z mobilnostjo.

Skuter za starejše in druge, ki težko hodijo

Pri uporabi opreme, ki je namenjena pomoči pri ovirani mobilnosti, se soočimo tudi z nekakšno stigmo, mnogi se ne želijo poslužiti takšne opreme in namesto tega raje vztrajajo na svojih nogah, tudi če težko hodijo. To velja predvsem za starejše, ki ne morejo dolgo časa stati ali hoditi, bi pa radi vseeno še opravili kakšno daljšo pot. Izvrstna rešitev je lahko električni skuter za starejše, ni pa nujno, da bomo to možnost takoj prepoznali kot zelo posrečeno. Tudi zato, ker imamo pogosto pomisleke pred uporabo.

A v resnici gre za zelo praktično in vsestransko opremo, ki nam močno pomaga. Nobenega razloga ni, da bi morali skuter za starejše zavrniti, če pa ponuja nepogrešljive funkcije, s katerimi se bistveno razširi nabor možnosti za kvalitetno preživljanje časa. Vse pogosteje najdemo skuter za starejše v različnih okoljih, kjer dlje časa stojimo ali hodimo. Tako si lahko opremo preprosto sposodimo za kratek čas, da si nekoliko olajšamo življenje. Tak skuter najdemo recimo v muzejih in galerijah, v nakupovalnih središčih, tudi ob kakšnih turističnih znamenitostih. Pomaga nam povsod, kjer se želimo razbremeniti pri dolgotrajnem stanju ali hoji.

Najdemo lahko tudi druge ponudbe za izposojo invalidskega vozička oziroma skuterja. Če načrtujemo kakšne aktivnosti, lahko posebej pobrskamo po teh možnostih in najdemo pravo rešitev za izposojo. Skuter za starejše lahko dobimo v najem za kakšen dan ali dva, tu so ponudbe načeloma precej prilagodljive. Pogosto imamo zelo ugodne možnosti, da dobimo skuter kar na lokaciji, kjer aktivnosti načrtujemo, kar je zelo praktično.

PRIJAVITE SE NA NOVICE

Pogoji poslovanja